Brouzdej.cz


Přečtěte si: všechno | články | krátce





Doporučujeme: vyhrajte reklamní USB flash disky podle vašeho vlastního návrhu.

Internet v ČR používají bohatí a vzdělaní

Český internet čekají světlé zítřky. Podle údajů Mediaprojektu (TNS Factum) se na Internetu v ČR pohybuje 3 243 000 uživatelů ve věku 12 - 79 let. Lidé se nejvíce připojují z domova, hledají informace o zboží a službách a sledují zpravodajství. Více než polovinu surfařů přitom tvoří středoškoláci a vysokoškoláci. Když sečteme uživatele českého Internetu, získáme takové velké velkoměsto.

Zájem o Internet v Českém republice roste, což je dobrou zprávou pro provozovatele a majitele webových stránek. Internet se pomalu stává běžným médiem, které v současné době podle statistik Mediaprojektu využívá 3 243 000 lidí. Pokud vezmeme v úvahu, že v roce 2004 bylo v Praze celkem 1 165 581 obyvatel, je Internet takové větší velkoměsto. Celosvětovou síť sice využívá stále větší množství lidí, ale stále ještě není vyhráno, protože v naší zemi žije něco přes 10 milionů obyvatel.

Jak se vlastně čeští uživatelé Internetu chovají? Polovina uživatelů využívá Internet 1 - 4 hodiny týdně, přičemž 17 % je připojeno méně než jednu hodinu. Pro provozovatele webů to není příliš potěšující číslo. Podle mého názoru tito uživatelé nestihnou za dobu svého připojení k síti prohlédnout tolik stránek, jako ostatní brouzdalové (83 % internetistů ovšem stráví na síti více než 1 hodinu týdně). Proč jsou lidé na Internetu takovou krátkou dobu? Prvním důvodem může být vysoká cena za připojení. Vycházím z předchozích statistik, které uvádějí, že většina internetové populace využívá vytáčené připojení. Dalším důvodem může být málo atraktivní a interaktivní obsah.

Polovina všech internetových uživatelů se připojuje z domova. Lidé hledají především informace pro svojí osobní potřebu a roste zájem o sledování zpravodajství. Denně sleduje zpravodajství 21 % lidí. Nejvíce je však Internet využíván pro posílání e-mailů či hledání informací o zbožích a službách. Zábava a hry vítězí nad brouzdáním bez konkrétního cíle, diskusí a chatem. Tato zjištění udělají radost především provozovatelům zpravodajských serverů a stejně laděných weblogů. Naopak zástupci tradičních médií se mohou začít pomalu strachovat o své čtenáře. Ohrožen je například denní tisk, kdy čtenář naleznete zprávy na Internetu rychleji a zadarmo. Když rotačky v tiskárnách připraví aktuální vydání, jsou informace dávno zastaralé.

Rovněž se ukazuje, že se 70 % uživatelů internetu může pochlubit čistým příjmem domácnosti nad 20 000 Kč. Tento údaj jistě potěší majitele webů, protože mají silný argument pro případné zájemce o reklamu. Internet totiž používají ve srovnání s ostatními médii převážně bohatší lidé. Stále také platí tvrzení, že Internet využívají převážně mladí lidé do 39 let. Kdo chce oslovovat důchodce, měl by proto raději využít televize, rádia a tisku. Mezi brouzdaly převažují středoškoláci a vysokoškoláci, kterých je na Internetu dohromady 63 %.

Jaký bude další vývoj Internetu?
Postupně bude docházet k nárůstu a současnému zlevňování ceny za připojení k Internetu. Mohou se objevit další čistě internetové firmy, zájem bude stále o weblogy a aktuální zpravodajství. Náskok získá každý, kdo začne budovat svoji značku a web ještě dnes, protože zítra již bude pozdě...

Mediaprojekt - internet

| DarkMaster







ABC Brouzdej ; blog @ brouzdej.cz | Přihlásit se Vytvořil Pavel Ptáček © 2003 - 2005 ( o webu ) | Web neměří žádnou návštěvnost, ani nesbírá osobní údaje. Proto tady není cookie lišta.