Brouzdej.cz


Přečtěte si: všechno | články | krátce





Doporučujeme: vyhrajte reklamní USB flash disky podle vašeho vlastního návrhu.

Half-Life 2 si bez Internetu nezahrajete

Koupíte si v obchodě novou akční hru Half-Life 2 a těšíte se, jak si ji doma pořádně zahrajete. Spustíte počítač, vložíte CD, otevřete příslušnou složku a chcete hru instalovat. Ouha! Hra vyžaduje pro hraní registraci pomocí Internetu. Bez registraci můžete hru a samotné CD používat jenom na jednu věc. Jako drahý a luxusní odkládací prostor pro hrneček od kávy.

Počítačová hra Half-Life 2 má všechny předpoklady pro to, aby se stala jednou z těch, které hráči obdivují a užívají si ji až do posledního dechu. Každá mince má ovšem dvě strany, a tak koupě Half-Life může být zároveň zklamáním. Na krabici je sice uvedeno, že k minimálním požadavkům patří připojení k Internetu, ale mnohý hráč si toho v zápalu nadšení nevšimne. Zaplatí například 1 599 Kč (měsíc bude jíst jen suchý chleba) a uhání do svého herního doupěte. Spustí svůj nadupaný stroj s minimální konfigurací a operačním systémem Windows, procesorem vyšším než 1200 MHz, pamětí nad 256MB RAM, grafickou kartou s 64MB RAM a 4.50GB volného místa na disku. Rozrušeně se pokouší nacpat CD do disketové mechaniky, aby si vzápětí uvědomil svůj omyl a vložil CD na správné místo. Chvilku probíhá načítání, instalace a konečně je hotovo. Hráč nadšeně spoustí svoji legálně pořízenou hru, slintá blahem na klávesnici a kdyby do místnosti vstoupila nahá Nikola Pešková, zřejmě by musela sáhnout po vibrátoru. Ouha! Objevuje se hláška:

Unable to connect to the Steam network. Offline mode is unavailable because there is no Steam login information stored on this computer. You will not be able to use Steam until you can connect to the Steam network again.

Zkušení a pilní studenti jistě poznali, že se jedná o text napsaný tradiční Japonštinou. Protože většina z nás tento světový jazyk neovládá, pokusím se o velmi volný překlad. Tato hláška znamená jen jedno: je to v háji. Programátoři a tvůrci hry (jejich oficiální název je Varle nebo tak podobně) se totiž chrání podobně, jako jeptiška s kondomem navléknutým na kostelní svíčku. Svoji hru chrání před počítačovými piráty. Jejich cílem je zabránit nelegálnímu kopírování, ochránit zlé zákazníky a znesnadnit život poctivým zlodějům. Teda... možná to mělo být naopak. V každém případě svoji hru vybavili opravdu silným, důmyslným, nepřekonatelným, převratným a záhy po vydání překonaným obraným mechanismem. Bez připojení k síti Internet si hru můžete strčit leda do.... kapsy (co jste čekali, sprosťáci?) a odkráčet zpátky do obchodu. Chápavý prodavač vám reklamaci uzná, zamáčne slzu a možná vám vrátí i vaše pracně vydřené peníze.

Jak problém vyřešit ještě jinak? Počítač můžete ještě zkusit odtáhnout do Internetové kavárny a přesvědčit majitele, aby si na okamžik pohrál s kabely a připojil vašeho miláčka k Internetu. Jenom si prosím do kafé baru neberte svoji dívku. Mohl by totiž začít připojovat do sítě vaši vyvolenou anebo ji bez vašeho svolení nasdílet s partou štamgastů. Další možností je návštěva podobného zařízení bez dívky a počítače. Zaplatíte a než dopijete svoji objednanou kávu, stáhnete si na disketu malý prográmek. Doma jej spustíte a nějaký Steam vám může být ukradený.

Snad si pánové ze společnosti Varle uvědomí, že existuje malá země s velmi nízkým počtem lidí, kteří mohou využívat Internet. Pokud před vydáním své příští hry vrhnou svůj pohled na mapu světa v americkém vydání, možná nás najdou. Jsme ten malý flek na pomezí Ukrajiny, Čečenska a Jugoslávie. Hlavní město je Prawa a šéfuje nám prezident Vladimir Szpidla.

| DarkMaster







ABC Brouzdej ; blog @ brouzdej.cz | Přihlásit se Vytvořil Pavel Ptáček © 2003 - 2005 ( o webu ) | Web neměří žádnou návštěvnost, ani nesbírá osobní údaje. Proto tady není cookie lišta.