Brouzdej.cz


Přečtěte si: všechno | články | krátce





Doporučujeme: vyhrajte reklamní USB flash disky podle vašeho vlastního návrhu.

Umíme toho hodně, ale neznáme zákony

Firma Sabe, s. r.o., rozeslala svým obchodním partnerům žádost o souhlas se zasíláním obchodního sdělení. Na tom by ovšem nebylo nic špatného, kdyby se odpovědný zástupce podíval do nového "antispamového" zákona. Jejich e-mail totiž zákon překračuje.

Nový zákon o některých službách informační společnosti vešel v platnost 7. září 2004 a zakazuje zasílání obchodních sdělení v případě, že k tomu nedal adresát svůj prokazatelný souhlas. Zákon připravilo Ministerstvo informatiky a jeho cílem nebylo zlikvidovat elektronickou poštu jako efektivní nástroj komunikace. Naopak bylo žádoucí, aby se omezilo množství nevyžádaných obchodních zpráv. Za obchodní sdělení obecně není zákonem považováno telefonní číslo, e-mailová adresa, fyzická adresa, ale ani internetová adresa webových stránek. Za nevyžádané obchodní sdělení rozhodně nelze považovat zprávu o změně telefonního čísla, sídla nebo e-mailové adresy firmy.

Co je tedy obchodní sdělení? Obchodním sdělením jsou takové druhy zpráv, které jsou určeny k přímé či nepřímé podpoře zboží či služeb. Pokud bych zároveň rozeslal jako soukromá osoba e-mail v němž bych upozornil na svůj web jinak než pouze uvedením jeho webové adresy, porušil bych také zákon. Ten se totiž naštěstí vztahuje jak na podnikatele, tak na obyčejné občany. Firma Sabe, s. r. o., zřejmě zákon nijak pečlivě nestudovala. Ve svém sice tvrdí, že se nejedná o obchodní sdělení, ale v samotném textu informuje své zákazníky o svých službách. Tím ovšem přímo podporuje své služby a zároveň porušuje platný zákon.

Vážení obchodní přátelé,

Toto není obchodní sdělení. Rádi bychom Vám představili služby naší společnosti. Firma Sabe, spol. s r.o. poskytuje již od roku 1990 širokou škálu komplexních služeb pro firmy v oblastech:

- Dodávky reklamních předmětů včetně potisků a gravírování
- Dodávky sportovních pohárů a cen
- Dodávky papírenského zboží a kancelářských potřeb
- Dodávky kalendářů, diářů a novoročenek včetně potisků a ražeb
- Dodávky a instalace elektronických zabezpečovacích a protipožárních
systémů
- Výroba a dodávky samobarvících razítek TRODAT
- Tiskové služby

Vzhledem k platnosti zákona č. 480/2004 Sb., který upravuje pravidla elektronické komunikace, bychom Vás chtěli požádat o potvrzení Vašeho souhlasu s přijímáním obchodních sdělení zasílaných naší společností
prostřednictvím elektronických prostředků. V souvislosti s účinností tohoto zákona bychom Vás rádi požádali o vyjádřeni souhlasu se zasílaním novinek, speciálních nabídek a dalších informací společnosti Sabe. Postup je jednoduchý: odpovězte pouze na tento e-mail a do textu zprávy napište slovo "Souhlasím".V případě odmítnutí či neodepsání na tento e-mail bude Vaše adresa automaticky z naší databáze vyřazena.

Ukázali jsme si, jak by neměla vypadat žádost o souhlas se zasíláním obchodních sdělení. Bylo by na místě uvést správný příklad, který zákon nijak neporušuje. Při psaní těchto dopisů je taktické zákazníky ubezpečit, že jim nebudete vaše obchodní sdělení posílat často. Také je dobré klást důraz na přínos zasílaných informací pro samotnou firmu a její zisky. Zároveň se vyhněte přímé charakteristice firmy, popisování výhod samotné spolupráce a opovažte se posílat jeden e-mail na stejnou adresu několikrát. Zákazníky by to totiž obtěžovalo a spíše naštvalo. Připravte se, že úspěšnost podobných e-mailů nebude příliš vysoká. Jestliže je vaše firma na trhu teprve krátce, sotva přesvědčíte důležité adresáty, aby nadšeně souhlasili s příjmem vašich reklamních zpráv. Pokud chcete své zákazníky efektivně a přitom levně informovat o novinkách, jsou zřejmě nejlepším způsobem newslettery. Jedná se o virtuální elektronické zpravodaje, které si zákazníci sami přihlašují. Například já osobně odebírám newsletter Firma Online od konzultanta Marka Prokopa právě proto, že neobsahuje žádné bezduché cinty, ale naopak velmi zajímavé a užitečné informace.

Vrátíme se k návrhu našeho dopisu. Bude stručný, jasný a výstižný. Není potřeba zákazníky obtěžovat dlouhými romány a zbytečně mařit jejich drahocený čas. Zároveň neporušíme zákon, protože v samotném textu nebude ani slovo o produktech či nabídce, které fiktivní společnost Ctíme Zákony, s. r. o., poskytuje svým klientům.

Vážení obchodní přátelé,

rádi bychom Vás i nadále informovali o zajímavých novinkách či službách, které mohou být užitečné pro Vaši společnost. V souladu s novým zákonem č. 480/2004 Vás tímto prosíme o Váš souhlas se zasíláním občasných obchodních sdělení.

V případě, že svůj souhlas neposkytnete, nebudeme Vám zasílat žádné další informace.

Pro informace o činnosti naší společnosti prosím navštivte stránky www.ctimezakony.cz.

Jan Poslušný
------------------------------
Ctíme Zákony, s. r. o.,
Nudličkova 15
U Cementárny
------------------------------


Doporučené odkazy:
Často kladené otázky
Zákon o některých službách informační společnosti

| DarkMaster







ABC Brouzdej ; blog @ brouzdej.cz | Přihlásit se Vytvořil Pavel Ptáček © 2003 - 2005 ( o webu ) | Web neměří žádnou návštěvnost, ani nesbírá osobní údaje. Proto tady není cookie lišta.