Brouzdej.cz


Přečtěte si: všechno | články | krátce





Doporučujeme: vyhrajte reklamní USB flash disky podle vašeho vlastního návrhu.

Zákony jsou jim pro smích

České zákony jsou nepřehledné a složité. Právní povědomí občanů této země je zřejmě prakticky nulové. Češi porušují zákony často z neznalosti. Na internetovém chatu jsem mnohokrát narazil na místnost v níž muž nabízel dívkám ve věku 15 let sex za úplatu.

Když jsem kdysi připravoval svůj článek pro kauzu o výměně dětské pornografie na chatu Lide.cz, narazil jsem také na místnosti, kde jejich autor nabízel dívkám ve věku 15 - 16 let odměnu za pohlavní styk. Původně jsem se domníval, že v tomto případě zákon neporušuje a pohybuje se možná na hranici paragrafu o Ohrožování mravní výchovy mládeže. Od prvního ledna roku 2004 ovšem platí novela zákona, která považuje takové jednání za trestný čin.

§ 217a Svádění k pohlavnímu styku
Kdo nabídne, slíbí nebo poskytne osobě mladší osmnácti let za pohlavní styk s ní, nebo za její pohlavní sebeukájení, obnažování nebo jiné srovnatelné chování úplatu nebo jinou výhodu či prospěch, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta nebo peněžitým trestem.

Důsledky paragrafu § 217a mohou být pro mnohé velmi nemilé. Podle různých právních rozborů totiž nemusí dojít k samotnému aktu. Stačí pouze nabídnout osobě mladší osmnácti let nějakou úplatu, výhodu či prospěch. Výhodou přitom nemusí být jenom peníze, ale také drobné dárky a jiné maličkosti. Pro úplnost zbývá dodat, že samotná osoba mladší osmnácti let není za svůj čin trestně odpovědná.

Snad nejčastěji porušovaným je § 217, který se věnuje ohrožování mravní výchovy mládeže.

§ 217 Ohrožování výchovy mládeže
(1) Kdo vydá, byť i z nedbalosti, osobu mladší než osmnáct let nebezpečí zpustnutí tím, že

1. svádí ji k zahálčivému nebo nemravnému životu

2. umožní ji vést zahálčivý nebo nemravný život, nebo

3. závažným způsobem poruší svou povinnost pečovat o osobu mladší než osmnáct let, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta.


Na tento paragraf doplácí pachatelé, kteří pohlavně zneužívají osoby mladší 18cti let. Nemusí se však nutně jednat jenom o sex. Stačí například, aby rodič či opatrovník neposílal dítě do školy anebo toleroval jeho záškoláctví. Otázku samotného pohlavního zneužívání však řeší § 242. Zakázán je pohlavní styk s dítětem, které je mladší 15cti let. Toho se často dopouštějí teenageři v případech, kdy je například dívce 14 let a její chlapec je v době pohlavního styku starší (většinou do 17 let). Setkal jsem se také se zajímavým názorem, že v případě sexu dvou osob "pod zákonem" je takové jednání považováno za pouhou "dětskou hru".

(1) Kdo vykoná soulož s osobou mladší než patnáct let nebo kdo takové osoby jiným způsobem pohlavně zneužije, bude potrestán
odnětím svobody na jeden rok až osm let.

(2) Odnětím svobody na dvě léta až deset let bude pachatel potrestán, spáchá-li čin uvedený v odstavci 1 na osobě svěřené jeho dozoru, zneužívaje její závislosti.

Mým cílem bylo pouze upozornit na několik zajímavých paragrafů, které se týkají každého z nás. Je v zájmu nás všech, abychom společně bojovali proti zneužívání dětí a mladistvých. Pokud si například spolužáci či učitelé ve škole všimnou, že jejich spolužačka nosí drahé šperky a utrácí příliš peněz za oblečení, může to o něčem svědčit. Mnohé případy (např. týrání nejen dětí) by bylo možné snadno odhalit v případě, kdyby si lidé více všímali svého okolí a případné podezření včas oznámili policii. Rodiče by také měli své děti vychovávat tak, aby ctily a dodržovaly zákony této země. Nemusí to nutně znamenat, že jim budou před spaním předčítat trestní zákoník, ale měli by je vést ke slušnosti a ohleduplnosti vůči ostatním lidem. Bude opravdu zajímavé, jak se s tímto zásadním úkolem poperu v okamžiku, až budu sám vychovávat své vlastní děti.

Odkazy
Trestný čin - ohrožování výchovy mládeže
Trestný čin - svádění k pohlavnímu styku
Zpráva Ministerstva vnitra

| DarkMaster







ABC Brouzdej ; blog @ brouzdej.cz | Přihlásit se Vytvořil Pavel Ptáček © 2003 - 2005 ( o webu ) | Web neměří žádnou návštěvnost, ani nesbírá osobní údaje. Proto tady není cookie lišta.