Brouzdej.cz


Přečtěte si: všechno | články | krátce





Doporučujeme: vyhrajte reklamní USB flash disky podle vašeho vlastního návrhu.

Podvod na vlastní kůži

Koncem roku mi přišla na stůl faktura od společnosti Mediatel, což je výrobce telefonního seznamu Zlaté stránky. Byla vystavena na částku 992, 20 Kč. Faktura na první pohled vypadala, jako kdyby odesílatel účtoval služby spojené se Zlatými stránkami. Byl to však dobře promyšlený povod...

Vzpomínám si jen velmi mlhavě, ale zřejmě před plánovanou dovolenou mi na stůl dorazila faktura. Odesílatelem byla společnost Mediatel, a. s., což je výrobce katalogu a oficiálního telefonního seznamu Zlaté stránky. Protože jsem měl pocit, že naše firma řádně uhradila veškeré poplatky, vytočil jsem telefonní číslo Mediatelu, abych se dozvěděl více informací.

Faktura Po krátkém rozhovoru mi slečna na druhém konci drátu doporučila, abych se obrátil na Český Telecom. Podle jejího názoru se jednalo o službu, kterou si naše společnost objednala v rámci bílých stránek. Volal jsem tedy na Telecom, kde mi operátorka doporučila, abych o zrušení služby požádal písemně. Když jsem odeslal e-mail, měl jsem dobrý pocit z toho, že je opět uspořena nějaká ta koruna navíc. Zároveň jsem se držel doporučení a fakturu předal účtárně k uhrazení. Poměrně nedávno jsem opět hovořil s hlavní účetní z ekonomického úseku. Vysvětlovala mi, že se jí peníze vrátily z účtu, který je na faktuře uvedený. Podle informací z Komerční banky byl účet zablokován pro příjem peněz. Vytočil jsem opět číslo Mediatelu.

"Volám ohledně faktury. Váš účet je zablokovaný a nemůžeme vám poslat peníze," vysvětlil jsem slečně s příjemným hlasem.
"Náš účet? Ale to je nemysl. Není náhodou na faktuře uvedená komerční banka?" zeptala se slečna.
"Ano, je."
"Začíná číslo faktury pětkou?"
"Ano, začíná."
"Je jako referent uvedena Jana Sommerová?"

Začal jsem mít nepříjemný pocit z toho, že něco není v pořádku a své obavy jsem dal najevo. Slečna z Mediatelu mi vysvětlila, že se jedná o podvod. Když jsem tehdy jako jeden z prvních volal, neměli ještě podezření a podrobnější informace. Mediatel je poměrně velká firma, nikdo se neobtěžoval ptát se na podrobnosti a rovnou mi doporučili, abych fakturu na fiktivní služby proplatil. Kdyby nebyl účet včas zablokován a na podvod se nepřišlo, převedla by naše firma peníze na účet podvodníka. Podle informací zpravodajského serveru iDNES však ve shonu v závěru roku některé firmy falešnou fakturu uhradily. Mediatel podal trestní oznámení na neznámého pachatele.

Případ možná skončí dobře. Banky si totiž při zakládání účtu velmi pečlivě prověřují osobní údaje o klientovi. Podle informací zákaznické linky je nutné při založení účtu předložit občanský průkaz a k tomu jiný doklad totožnosti (například rodný list, řidičský průkaz). V případě právnické či fyzické osoby (tedy podnikatelů) se předkládá výpis z obchodního rejstříku či oprávnění k podnikání. Účet v takovém případě může založit pouze výhradně jednatel anebo předseda představenstva. Jak pečlivě si ovšem banka jednotlivé údaje prověřuje, je ovšem otázkou. V každém případě na tom bude záležet, zda budou policisté úspěšní při pátrání po podvodníkovi, který posílal firmám falešné faktury pod hlavičkou jiné firmy.

| DarkMaster







ABC Brouzdej ; blog @ brouzdej.cz | Přihlásit se Vytvořil Pavel Ptáček © 2003 - 2005 ( o webu ) | Web neměří žádnou návštěvnost, ani nesbírá osobní údaje. Proto tady není cookie lišta.