Brouzdej.cz


Přečtěte si: všechno | články | krátce





Doporučujeme: vyhrajte reklamní USB flash disky podle vašeho vlastního návrhu.

Pirátská verze filmu Snowboarďáci

Lidové Noviny zveřejnili ve svém sobotním vydání na titulní straně skutečný "objev". Mezi lidmi koluje pirátská verze filmu Snowboarďáci. Jedna verze je nekvalitní a druhá naopak výrazně kvalitní. Filmaři podají žalobu.

Nevím jestli si Lidovky potřebují zvyšovat prodaný náklad a parazitují na popularitě filmu Snowboarďáci. Jedno je však jisté. Sítě označované jako P2P a určené převážně k vyměně multimédií (tedy filmů, dokumentů, pirátských verzí her) jsou nedílnou součástí šedé zóny Internetu. Běžně se stává, že se film objeví ve výměnné síti ještě před svým oficiálním uvedením na plátna.

Podobné to je i s hudebními nosiči a při pohledu na nekřesťanské ceny v obchodech (6 00 Kč za CD, přes 1 000 Kč za DVD) se nemůžeme divit. Výrobci se sice snaží pirátům jejich nekalé rejdy znepříjemnit, ale většinou na to doplácejí legální majitelé. Koupil jsem si například zcela legálně hru Baldurs Gate. Při hraní ovšem vyžaduje přítomnost CD v mechanice. Proč? Mám špatnou CD mechaniku, její výměna nebude levou záležitostí (používám notebook) a nechci si pořizovat novou. Nezbývá mi než sáhnout po malém programu, který mi legálně pořízenou hru upraví, aby CD nevyžadovala.

A dál? Když už si koupím hudební CD, musím být nadšenec a opravdu velký fanoušek. Vysvětlete mi někdo, proč musí stát jedno CD více než 6 00 Kč? Přitom výrobní náklady na lisování jednoho CD se většinou pohybují v řádu desetikorun. Totéž bych mohl prohlásit na adresu DVD. Kapacita takto zakoupeného CD/DVD by se mohla ještě lépe využít, kdyby výrobci vydávali CD s MP3. Na jedno CD se vejde hned několik alb.

Vrátím se zpátky ke "kauze" pirátské kopie Snowboarďáků. Film navštívilo více než 5 00 tisíc diváků. Určitě se jej vyplatí vidět na plátnech kin. Ještě nevyšel na DVD, a tak si fanoušci stahují jeho kopii z Internetu. Filmaři podávají žalobu a zároveň říkají, jak bohaté bude jejich oficiální DVD. Zatím však neprozradili jeho cenu. Silně pochybuji, že bude stát stejně, jako lístek do kina. Já jsem za něj platil 120 Kč.

Sečteno a podtrženo. Piráti již dnes nejsou zarostlí a zpustlí podivíni, kteří se plaví na své bárce a přepadávají cizí lodě. Pirátem se v dešní době stává obyčejný člověk, který dodržuje všechny zákony a ctí pravidla slušného chování. Dokud totiž budou platit pirátské ceny v obchodech, bude pro mnohé levnější si film stáhnout pomocí Internetu. Každopádně je to vzkaz pro obchodníky, kteří hořekují nad počtem rostoucích krádeží filmů, her a multimédií. Nehořekujte. Můžete si za to sami.

| DarkMaster







ABC Brouzdej ; blog @ brouzdej.cz | Přihlásit se Vytvořil Pavel Ptáček © 2003 - 2005 ( o webu ) | Web neměří žádnou návštěvnost, ani nesbírá osobní údaje. Proto tady není cookie lišta.