Brouzdej.cz


Přečtěte si: všechno | články | krátce





Doporučujeme: vyhrajte reklamní USB flash disky podle vašeho vlastního návrhu.

Daniel Dočekal: Napadají mě ztřeštěné věci

Známý publicista a provozovatel weblogu Pooh.cz radí v krátkém rozhovoru začínajícím tvůrcům, jak vybudovat úspěšný web. Část rozhovoru se objeví v mém pravidelném seriálu o tvorbě úspěšného herního webu.

DM: Když jsi rozjížděl Pooh.cz, jakou jsi měl původně návštěvnost?

Logická odpověď zní, nulovou. V prvních měsích to byly nějaké ty desítky lidí denně, pak to stoupalo po stovkách, dnes jde o 90 000 lidí za měsíc.

DM: Během několika měsíců se návštěvnost webu zvýšila. Jak jsi toho docílil?

Mohl bych říct, že jsem se staral o to, aby měl obsah, který zaujme hodně lidí. A nabízel k tomu různé další věci, které je přitáhnou a udrží - ve skutečnosti je to spíš tak, že jsem nic zvláštního nedělal. POOH.CZ je koníček a odreagování a žije vlastním životem.

DM: Nyní máš návštěvnost srovnatelnou s komerčním serverem Lupa.cz. Změnilo se něco na tvém přístupu ke komunitě nebo samotnému projektu?

Nezměnilo se nic. Pořád je to koníček, zábava, odreagování, místo kde si člověk může realizovat co chce a kdy chce. Já mám zodpovědnost jenom vůči sobě samotnému a lidem mi blízkým.

DM: Co bys poradil tvůrcům malých projektů, kteří teprve začínají a chtějí vytvořit úspěšný web?
Aby byli originální, nápadití, aktuální a neustále měli něco nového - většina projektů umírá na nedostatečnou aktuálnost a aktualizovanost. Prostě tam kde se nic nemění každý den, tam není šance cokoliv očekávat. A taky je zbytečné tam vlastně chodit.

DM: Jaké formy propagace jsi pro Pooh.cz v začátku zvolil? Co se ti neosvědčilo?

Co se neosvědčuje? Klasicky. Bannerová reklama - tou nelze žádných výrazných výsledků dosáhnout. Při úspěšnosti okolo 0.4% by přilákání 90 000 lidí znamenalo co? Zobrazít víc jak 22 milionů proužků - nepředstavitelné.

DM: Odkud jsi čerpal inspiraci a nápady? Jak ovlivnilo tvé zkusenosti dřívější založení a působení ve Světu Namodro?

Z vlastní hlavy. Prostě mě napadají (občas) ztřeštěné věci. A pak pochopitelně napodobováním něčeho co jsem někde viděl - ať už doma nebo v zahraničí. Prostě jsem něco zajímavého někde viděl a po pár dnech či týdnech to dozrálo do vlastní podoby. A pochopitelně, Svět Namodro musel všechno zákonitě ovlivnit - nakonec byl "předchůdcem" POOH.CZ

DM: Jake máš se serverem plány do budoucna?

Vlastně žádné. Prostě ať je :)

| DarkMaster







ABC Brouzdej ; blog @ brouzdej.cz | Přihlásit se Vytvořil Pavel Ptáček © 2003 - 2005 ( o webu ) | Web neměří žádnou návštěvnost, ani nesbírá osobní údaje. Proto tady není cookie lišta.