Brouzdej.cz


Přečtěte si: všechno | články | krátce





Doporučujeme: vyhrajte reklamní USB flash disky podle vašeho vlastního návrhu.

Radar a Paroubek

8.8.2007 Jiří Paroubek znovu změnil své stanovisko ohledně amerického radaru.

ParoubekSjezd Poslanec a předseda ČSSD Jiří Paroubek znovu změnil své stanovisko ohledně výstavby amerického radaru na našem území. Tentokráte nasadil silnější rétoriku a ostře se postavil proti. Dva měsíce před loňskými volbami poskytl ČT rozhovor a jeho stanovisko bylo zcela opačné: "Já si dovedu představit americkou základnu s raketami na některém z těch nevyužitých vojenských újezdů. Bylo by to přínosem pro daný kraj, hlavně ekonomicky. Ale je otázkou, jestli si nevyberou raději Polsko, to by ale u nás mohl být potom alespoň radar."

Později, když se Jiří Paroubek premiérem nestal, začal se jeho pohled na radar měnit. Tehdy vyšlo najevo, že o radaru začal jako první jednat tehdy ministr Jaroslav Tvrdík. Najednou se začalo z ČSSD ozývat volání po referendu. referendum je již obehraná sociálně demokratická písnička. Zhruba před patnácti lety se tento požadavek nazýval posměšně Fišerendum podle poslance za ČSSD pana Fišery. Ten tehdy, v době pomlčkových válek, stále volal po referendu ohledně rozdělení Československa. Nedokážu si představit, jaké by tehdy mohly být následky, pokud by se dejme tomu česká část vyslovila pro zachování federace a slovenská ji naopak odmítla. Vášně na Slovensku byly hodně bouřlivé a když k desátému výročí rozdělení tehdy vystoupili v rozhlase proti slovenským národovcům umírnění politici Mikloškova, Čarnogurského nebo Gašparovičova typu s tvrzením, že situace směřovala k občanské válce, není od věci jim věřit.

ČSSD se tak svým požadavkem společně s masáží komunistické strany a pacifistů postavila na stranu odpůrců. Později Jiří Paroubek ve svém rozhovoru pro tisk pronesl, že není proti radaru, ale protože chce být předsedou ČSSD, musí být proti radaru. Sociálně demokratický poslanec Miroslav Svoboda se zúčastnil mise na Marshallovy ostrovy na prohlídku radaru, který má být na tomto místě rozebrán a přesunut na české území. Po zhlédnutí celého objektu stejně jako jeho zasazení do okolí si tehdy poslanec Svoboda pochvaloval, jak jeho obavy byly rozptýleny. Zdravotní riziko shledal lichým, protože radar byl umístěn nedaleko obydlí a tuším snad i v blízkosti stála škola. Dále konstatoval, že radar zcela určitě přispěje k bezpečnosti ČR i středozápadní Evropy.

Jiří Paroubek ještě před návratem svého poslance vydal prohlášení, že Miroslav Svoboda bude hlasovat s ČSSD proti radaru. Následně to potvrdil i sám poslanec Svoboda. Donedávna Jiří Paroubek požadoval referendum, ale dnes již tvrdí, že ČSSD bude jednoznačně proti. Nevím, zda si ČSSD uvědomuje, že její orientace politiky na Rusko je pro naši zem spíše škodlivá. Rusko, které ústy jednoho ze svých generálů začalo Praze vyhrožovat namířením raket v případě vybudování radaru následně americké straně navrhlo vybudování radaru na území ruské sféry vlivu.

O co svůj odpor Paroubkova strana opírá? Především o to, že radar má být namířen proti "virtuálnímu nebezpečí" v podobě íránských raket, které zatím neexistují. ČSSD prý ale svůj názor může změnit kdyby takové nebezpečí nastalo. Zároveň chce, aby se obyvatelstvo vyjádřilo k dlouhodobému pobytu cizích ozbrojených vojsk na našem území. ČSSD ale prý bude respektovat, pokud smlouva s USA bude parlamentem schválena. K tomu bych snad jen dodal, že to je chvályhodné, že ČSSD chce respektovat demokratické rozhodnutí. Zároveň ale Jiří Paroubek chce udělat vše proto, aby smlouva přijata nebyla.

Podívejme se na argumenty Jiřího Paroubka:

Dlouhodobý pobyt cizích vojsk - nemyslím si, že by 200 expertů bylo kdovíjakou mohutnou vojenskou silou, navíc jde o spojence, kteří řádně o umístění základny požádali. Naši bývalí východní bratři se neptali, když na naše území vtrhli a de facto jej okupovali několika desítkami tisíc vojáků, včetně atomových raket. Je na obou stranách, aby se domluvily na podmínkách a případné právní jurisdikci.

Referendum - má smysl pouze v závažných otázkách, které se netýkají bezpečnosti státu. Informace o radaru jsou tajné a bez jejich zveřejnění by určitě odpůrci argumentovali tím, že nemají dostatek informací. Zveřejnění informací by určitě uvítali případní nepřátelé. Naši občané, kterým ke štěstí stačí Blesk a novácká estráda by se stejně rozhodovali podle emocí a síly "křiku", nikoli podle racionálních informací.

Virtuální nebezpečí - celý demokratický svět ví, že Írán pracuje na výrobě jaderné zbraně. Argumentovat tím, že zatím tuto zbraň a raketu nemá je silně krátkozraké. radarový systém má být dobudován v roce 2013. Dostal snad Jiří Paroubek vnuknutí od vyšší bytosti, co bude za šest let? Bude-li vybudování systému trvat šest let, tak začít pracovat na obraně v okamžiku, kdy druhá strana ohlásí, že má jadernou zbraň a raketu schopnou ji donést do Evropy je podle mne tak trochu pozdě.

Strkání hlavy do písku ještě nikdy nikoho neochránilo. Stačí si vzpomenout na antiku, kdy senátoři se bránili útočníkům svou důstojností, nebo naopak na dobu v dějinách vcelku nedávnou, kdy Anglie a Francie chtěli dát najevo svou touhu po míru obětováním Československa Hitlerovi.

| brudra







ABC Brouzdej ; blog @ brouzdej.cz | Přihlásit se Vytvořil Pavel Ptáček © 2003 - 2005 ( o webu ) | Hostováno u FORPSI | Doporučujeme: webmaster tools