Brouzdej.cz


Přečtěte si: všechno | články | krátce





Doporučujeme: vyhrajte reklamní USB flash disky podle vašeho vlastního návrhu.

Čunek obvinění zbavený

7.8.2007 Místopředseda vlády Jiří Čunek byl zbaven obvinění z korupce.

Jiří Čunek Místopředseda vlády Jiří Čunek byl zbaven obvinění z korupce. Tohoto činu se měl dopustit tím, že měl převzít částku půl milionu korun od společnosti HB Real. Oznámení na Jiřího Čunka podala jeho bývalá sekretářka Marcela Urbanová a to v den jeho jmenování ministrem. Sekretářka rovněž zažalovala svého bývalého šéfa ze sexuálního obtěžování, které se nakonec neprokázalo. Celý případ provázelo několik podivných okolností.

Případ se táhl takřka rok. Nejdříve přišlo výše zmíněné obvinění ze sexuálního harašení. Marcela Urbanová údajně měla společně se svým přítelem Jiřímu Čunkovi vyhrožovat, že se postarají o jeho skandalizaci a tím i zničení Čunkovy politické kariéry. Nikdo neví jak to tehdy bylo kromě Čunka a Urbanové. Pokud mezi nimi přeskočila nějaká jiskra, tak by to až taková výjimka nebyla, takových vztahů už vzniklo a ještě vznikne nepřeberné množství. O tom, co dokáže zhrzená žena již bylo sepsáno velké množství knih a natočeno hodně filmů jejich scénář psal sám život. Taková žena se ve své pomstě nemusí zastavit před ničím.

Skutečností ale zůstává, že Jiří Čunek kličkoval jako zajíc a nedokázal vysvětlit původ peněz na svém účtě. Svými zmatenými variantami původu peněz se postavil po bok další smutné osoby, Stanislava Grosse. Neméně smutným faktem zůstává, že Jiří Čunek měl při svém obvinění ze svého postu ministra odejít a po svém, teď již platném, očištění se mohl klidně vrátit zpět. Místo toho zatvrzele setrvával ve svém křesle a zbytečně tak ohrožoval beztak křehkou stabilitu vlády. Premiér Mirek Topolánek před čtyřmi měsíci sice prohlašoval, že Jiřího Čunka odvolá (viz můj předchozí článek zde), ale ze strachu pádu celé vlády to nakonec neučinil. Nyní si mohou jak premiér tak vicepremiér oddechnout a balvan, který jim oběma spadl ze srdce musel být slyšet snad až v Tichomoří.

Kauza se vlekla příšerně dlouho a žalobci stále nemohli nic Jiřímu Čunkovi dokázat. Stále měli jen nepřímé důkazy, které ještě navíc nebyly zcela prokazatelné. Nejvyšší státání zástupkyně Renata Vesecká se rozhodla k neobvyklému kroku. Vyměnila v této záležitosti státního zástupce Radima Obsta kvůli procesní chybě s tím, že by stejný osud měl potkat i hlavního vyšetřovatele. Kauza byla přidělena státnímu zástupci Arifu Salichovi. Ten pak následně vyšetřovatele Šošovičku skutečně z případu odvolal. Když Renata Vesecká hájila svůj postup před ústavně-právním výborem poslanecké sněmovny, obvinil ji poslanec za ČSSD David Rath ze zaujatosti: "Nemůžete mít objektivní pohled, protože jste na vládě existenčně závislá." Renata Vesecká zareagovala slovy, že je jí "jedno, jestli je vláda modrá, oranžová, červená, lesbická nebo marťanská". Následně pak dodala: "Nevím, jestli je Čunek čistý jako lilie, nebo lže, jako když tiskne. Není úkolem státního zástupce to zkoumat."

Arif Salichov zdůvodnil odvolání vyšetřovatele Šošovičky tím, že zastrašoval svědky a nechá jeho postup přezkoumat inspekcí ministra vnitra. Trestný čin úplatkářství se podle Salichova nestal: "Skutek, pro který bylo stíhání vedeno, se nestal." Pokud se tedy nic takového nestalo, očekával bych, že bude obviněna Marcela Urbanová z křivého obvinění. Faktem zůstává, že zhruba měsíc na prozkoumání celého spisu je dobou poměrně krátkou a umožňuje spekulace, že bylo rozhodnuto na základě politické objednávky. Na druhé straně je ale nutno brát v potaz, že Arif Salichov mohl mít informace již o něco dříve, o "zákulisních tamtamech" ani nemluvě. Věřme tomu, že spravedlnost zvítězila.

| brudra







ABC Brouzdej ; blog @ brouzdej.cz | Přihlásit se Vytvořil Pavel Ptáček © 2003 - 2005 ( o webu ) | Hostováno u FORPSI | Doporučujeme: webmaster tools