Brouzdej.cz


Přečtěte si: všechno | články | krátce





Doporučujeme: vyhrajte reklamní USB flash disky podle vašeho vlastního návrhu.

Konec padesátníků v Čechách

2.8.2007 ČNB oznámila, že za rok skončí platnost současných padesátihaléřových mincí.

50hal ČNB oznámila, že za rok skončí platnost současných padesátihaléřových mincí. Naše měna tak po 90 letech definitivně přijde o haléřové mince. ČNB vysvětluje svůj krok tím, že padesátníky neplní funkci oběživa a jejich výroba je drahá. Před dvěma lety skončily svůj pobyt v našich peněženkách desetníky a dvacetníky, které následovaly před časem skončivší pětihaléře. Před dvěma lety, když ČNB ukončila platnost 10 a 20 haléřových mincí, bylo zároveň oznámeno, že padesátníky vydrží až do přechodu na €uro.

Co tedy můžeme očekávat? Člen bankovní rady Pavel Řežábek řekl: "Předpokládáme také, že veřejnost uvítá, když peněženky zbavíme málo používaných mincí a jejich obsah se zpřehlední." S tímto výrokem nesouhlasím. Je značně obtížné rozeznat hned na první pohled korunovou a dvoukorunovou minci. Obě mince jsou prakticky stejně velké a i když má koruna "vroubkovaný" a dvoukoruna "zubatý" obvod, dost často se pletou i normálním, natož starším občanům. ČNB nás ujišťuje, že haléře nezmizí úplně, že se s nimi i nadále budeme setkávat u pokladen.

Tomu se dá vcelku i věřit. Můžeme se však dočkat plíživého zdražení. K nenápadnému zdražení došlo i v případě rušení nižších haléřových mincí a není důvod si nemyslet, že tomu tak nebude i příští rok. Komické ale na této záležitosti je, že pokud dojde k přechodu na €uro, zavedou se centové mince, které mají v současné době hodnotu cca 28 haléřů. Mysím, že při přechodu na €uro, ke kterému by mělo dojít zhruba v roce 2012 dojde ke skokovému zdražení.

Přesně totéž se stalo v Německu. Když marka přecházela na €uro, byl poměr 1,9:1, ale ceny se měnily většinou v poměru 2:1. Němci překřtili svou novou měnu na Teuro a dnes by si jen málo Němců nepřálo návrat marky. Společná měna má své výhody, ale nerovnost v platech a v cenách, stejně jako nemožnost vlastní měnové politiky je záporem. €uro se stalo nástrojem na ovládání národních ekonomik, což rozhodně není dobře.

Z ODS vzešel nápad, že by se k zavedení €ura mělo konat referendum. Nemyslím si, že je to dobrý nápad. Stejně jako o radaru by i o naší měně měli rozhodovat odborníci. Na druhou stranu je referendum k €uru přeci jen záležitostí, o které by občané rozhodovali snáze a jejich rozhodování by bylo srozumitelnější. Dle mého názoru je přechod na €uro prozatím zbytečný a navíc nikdo nemůže tušit, jakým směrem se bude €uro vyvíjet. Naše ekonomika má vyšší růst, než je tomu u staršíchí členských států EU a koruna vůči €uru posiluje. Měli bychom tedy raději s €urem vyčkat, aby chystaný přechod nebyl pro nás spíše ztrátou.

| brudra







ABC Brouzdej ; blog @ brouzdej.cz | Přihlásit se Vytvořil Pavel Ptáček © 2003 - 2005 ( o webu ) | Hostováno u FORPSI | Doporučujeme: webmaster tools