Brouzdej.cz


Přečtěte si: všechno | články | krátce





Doporučujeme: vyhrajte reklamní USB flash disky podle vašeho vlastního návrhu.

Odbory se bouří

11.7.2007 Odbory daly po dlouhé době vědět, že vůbec existují.

DOS Odbory daly po dlouhé době vědět, že vůbec existují. Stalo se tak především na nedávném protestu proti připravované vládní reformě státních financí. Ba dokonce odbory hrozí i generální stávkou, pokud bude vláda ve svém úsilí pokračovat. Týden před koncem školního roku se do Prahy sjely tisíce odborářů a obsadily na Václavském náměstí prostor pod koněm. Dokonce proti zákazu si postavili pódium. jejich protest skončil po necelé hodině, když začalo pršet a odboráři vyrazili na nákupy. V pondělí odborové svazy projednávaly svůj další postup proti vládě.

Pomiňme základní fakt, že odbory se mají starat o vztah mezi zaměstnavatelem a zaměstnancem a vůbec nemají co mluvit do vládních záležitostí. Odbory se od dob Miloše Zemana značně zpolitizovaly a staly se baštou sociálních demokratů. Z odborů se najednou stala politická síla, která si různými nátlakovými akcemi prosazuje ústupky. Tento postup by byl v pořádku, pokud by se odehrával pouze ve vztahu k zaměstnavateli. Co si však myslet, když se odborářtí bossové jen kvůli své odborářské kariéře stávají senátory popřípadě pospávajícími europoslanci?

Když došlo k odluce světských a duchovních záležitostí, neznamenalo to, že představitelé státu přestali jednat se zástupci církví. Nyní se odbory snaží mít vliv takový jako kdysi dávno právě církev. Odboráři by chtěli určovat, co je správné pro tuto zem. Nejraději by vůbec o žádných reformách neslyšeli a s chutí brali plnými hrstmi dvojnásob. Jenže s financemi se už dělat něco musí, je za minutu dvanáct. Pro odbory však platí ono známé "parník se potápí, kapela hraje". Ano, vláda by měla s odbory jednat, ne se však podřizovat odborářskému diktátu.

Odboráři jsou zděšení. Zvykli si na velké sociální výhody, které však naštěstí nedosáhly švédských rozměrů. I já jsem zaměstnanec organizovaný v odborech a i já bych o některé vymoženosti nechtěl přijít. Například o stravenky. Právě v nákladech na stravenky jsou zaměstnavatelé osvobozeni od daňové povinnosti. Nově by měli zaměstnavatelé platit stravenky ze svého zisku. To je však jen kapka v moři, která přinese víc škody než užitku. Zato ohromná výhoda, kterou odbory mají je zbytečná. Odbory jsou osvobozeny od daně z příjmu. Prakticky každá organizace své příjmy musí danit. Od této daně bych osvobodil pouze nadace zabývající se pomocí potřebným a které své finance získávají převážně z darů občanů. Například dárcovské sms, srdíčkové nebo květinkové dny a podobně. Dárcovská daň je dle mého názoru nemorální stejně jako daň dědická.

Odbory vyhrožují, že pokud budou jejich příjmy zdaněny, vyženou své členy do generální stávky. To není nic jiného než vydírání a jak známo, s vyděrači se nevyjednává. Odbory si vůbec nežijí špatně. Alespoň na odborářských bossech to je zcela patrné. Vždy zde bude masa dělnických profesí s příjmem menším než celostátní průměr, jejíž část budou tvořit lidé neschopní překonat svůj vlastní stín, neschopní dosáhnout vyššího vzdělání nebo lidé s podprůměrnou inteligencí. Tuto část "dělnictva" však spojuje především závist vůči všem těm úspěšnějším, vzdělanějším a inteligentnějším. Z těchto řad se pak následně rekrutují oni užiteční bojovníci za práva svých odborářských bossů.

Na odborech je komická ještě jedna věc. Strašně rády kritizují připravovanou reformu. Pokud se ale například Milana Štěcha zeptáte jaká je tedy odborářská vize reformy (tak jak k tomu došlo na ČT), dostane se vám odpovědi, že odbory vlastně vůbec neví, ale to, co připravuje vláda je špatné, protože to zkoumali odborářští experti. Před nedávnou dobou doporučil Jiří Paroubek neúspěšným kandidátům, aby se realizovali v odborech, když jsou tak neschopní. Mám obavu, že si to neúspěšní aneschopní kandidáti vzali k srdci...

Odbory by se měly vrátit ke svému původnímu cíli a účelu. Bojovat za práva zaměstnanců vůči zaměstnavatelům. Politiku by měly nechat těm, kterým náleží. Měly by diskutovat s vládou v rámci tripartity, ale neměly by prosazovat svůj prospěch nátlakovými akcemi a už rozhodně by se neměly vyjadřovat k nastavení ekonomického prostředí nebo státním financím. Jen tak mimochodem, proč odbory neprotestovaly, když se stát posledních osm let nehorázně zadlužoval a proč protestují, když se s tím snaží někdo něco udělat?

| brudra







ABC Brouzdej ; blog @ brouzdej.cz | Přihlásit se Vytvořil Pavel Ptáček © 2003 - 2005 ( o webu ) | Hostováno u FORPSI | Doporučujeme: webmaster tools