Brouzdej.cz


Přečtěte si: všechno | články | krátce





Doporučujeme: vyhrajte reklamní USB flash disky podle vašeho vlastního návrhu.

Zn. Hledá se prezident

10.7.2007 Volba příštího prezidenta republiky se pomalu blíží, a tak se pozvolna začínají objevovat kandidáti.

Prezidentská standarda Volba příštího prezidenta republiky se pomalu blíží, a tak se pozvolna začínají objevovat kandidáti. Současnému prezidentu Václavu Klausovi končí volební období příští rok a již před časem oznámil, že se bude ucházet o svůj post podruhé. Pro ODS neexistuje jiná varianta než znovuzvolení Václava Klause. Mirek Topolánek má na vcelku dost záležitostí jiný názor než Václav Klaus, ale to je v naprostém pořádku. Důležitá je celková idea a společný zájem. O tom, že ODS je různorodá svědčí i rebelující Vlastimil Tlustý. Jeho postoj lze chápat i jako pomstu za "vyšoupnutí" z ministerského křesla, na druhou stranu když vidí, jak bylo s jeho pracně připravenou reformou veřejných financí naloženo, nelze se mu divit.

Osoba Václava Klause je přijatelná i pro velkou část lidovců. Miroslav Kalousek, který se propadl při svém extempore s přípravou vlády ČSSD + KDU-ČSL za souhlasu KSČM se nečekaně vyšvihl do křesla ministra financí a i když jeho varianta reforem je takřka paskvilem, přeci jen nezapře reálně uvažujícího ekonoma, kterému je bližší pravicový postoj. A právě Miroslav Kalousek veřejně podpořil Václava Klause.

Nejasný je postoj zelených. Těm se nelíbí především Klausova angažovanost ve sporu zabývajícím se globálním oteplováním, nicméně pokud by bylo zcela po vůli zelených, pravděpodobně bychom se vrátili zpátky na stromy. Zelení mají ale naštěstí ve svém čele Martina Bursíka s thymolínovým úsměvem, který se chová zcela pragmaticky. Je mu jasné, že některé představy jeho spolustraníků jsou utopické, a tak se snaží nekonfliktně prosadit některé vcelku rozumné postoje. Myslím, že část poslanců za Stranu zelených bude hlasovat pro Václava Klause.

Zcela opačný postoj zastávají obě opoziční strany. Pro komunisty je Václav Klaus nepřijatelný, i když se pravděpodobně někteří komunističtí poslanci vyslovili pro jeho zvolení. Totéž, avšak v menším měřítku se dá říci o ČSSD. Proti Václavu Klausovi je především Jiří Paroubek. Předseda ČSSD se musí neustále proti někomu vymezovat, a tak i dnes nejvíce kritizuje současnou hlavu státu a prohlašuje, že udělá vše proto, aby Václav Klaus opětovně zvolen nebyl. Jak veřejnost na jedné ze svých četných tiskovek informoval, zahájil rozhovory s lidovci a zelenými o protikandidátovi Václava Klause. Jiří Paroubek už stanovil termín, dokdy se chce domluvit. Tímto termínem má být září letošního roku. Jindy se úzkostlivě držíc veřejného mínění a průzkumů nyní zcela přehlíží fakt, že znovuzvolení Václava Klause si přeje 70% obyvatelstva.

Jiří Paroubek se po návratu z dovolené se svou novou partnerkou pustil do svého věčného boje s novou vervou. Nyní oprášil myšlenku přímé volby prezidenta, která se ale do příštího roku nestihne a tato volba by měla nastoupit v roce 2013, kdy hodlá sám na prezidenta kandidovat. Jiří Paroubek chce za protikandidáta Václava Klause silnou osobnost stejného formátu. Ještě lepší by bylo, pokud by to byla žena. Taková osobnost zde ale není. Na politické scéně se nachází politici většinou druhé či třetí kategorie. Mimo politickou scénu se zase v drtivé většině nenachází mediálně známá osobnost a pokud ano, pak nemá prezidentské ambice.

K volbě příštího prezidenta se vyjádřil i Václav Havel. Ten doposud "nerozdýchal" že prezidentský stolec získal práve Václav Klaus, zatímco Petr Pithart při volbě prezidenta pohořel. ve svém rozhovoru zmínil, že by kandidátem měl být někdo nový, protože starší političtí "matadoři" mají v sobě ještě zažranou bývalou dobu. Nutno si však uvědomit, že pokud Václav Havel kdykoli někomu vyjádřil své sympatie, rovnalo se to prakticky polibku smrti, ať se jednalo o ODA nebo US-DEU. Naposledy vyjádřil své sympatie zelenému Uhlovi, který se následně vůbec nedostal do parlamentu.

Pokud si to tedy shrneme, pak protikandidát Václava Klause by měl být silná osobnost velkého formátu, žena, proevropská (rozuměj vše bruselské schvalující) a nezatížená minulou dobou. A zdá se že takovou kandidátku už Jiří Paroubek s Václavem Havlem našli. Je jí Jiří Dienstbier...

Měl jsem za to, že Jiří Paroubek a Václav Havel chtějí najít opravdového protikandidáta a nikoli figurku, jejíž éra skončila takřka před patnícti lety. Pokud se Jiří paroubek na vhodném protikandidátovi nedomluví, pak se začne domlouvat s komunisty. Předseda ČSSD jen mlží, protože je jasné, že ODS na jiného kandidáta než Václava Klause slyšet nebude a hlasy ČSSD s lidovci a zelenými na zvolení protikandidáta stačit nebudou. ČSSD tedy s komunisty jednat bude muset tak jako tak. Poslanec Jiří Paroubek jen hledá záminku, aby mohl oznámit "já se dohodnout chtěl, ale oni nechtěli" a udělal si tak alibi pro společného kandidáta s komunisty. Je to jen další důkaz, že ČSSD pod Paroubkem se nebezpečně komunistům přibližuje.

| brudra







ABC Brouzdej ; blog @ brouzdej.cz | Přihlásit se Vytvořil Pavel Ptáček © 2003 - 2005 ( o webu ) | Hostováno u FORPSI | Doporučujeme: webmaster tools