Brouzdej.cz


Přečtěte si: všechno | články | krátce





Doporučujeme: vyhrajte reklamní USB flash disky podle vašeho vlastního návrhu.

Daňová nereforma

4.4.2007 Vláda včera představila svou vizi daňové reformy.

Prasatko Koaliční vláda včera představila svou vizi daňové reformy. Všichni očekávali, s čím vlastně vláda přijde a zda se nenaplní sociálně demokratické strašení s ODS mínus. K tomu sice nedošlo, ale nadšeni z této reformy být nemůžeme.

Předně je nutno podotknout, že házet vinu jen na ODS a ohánět se jejími předvolebními sliby je nepatřičné. Daňovou reformu, kterou chystal Vlastimil Tlustý byla obětována na oltáři koaličních jednání a výsledkem je jakýsi polotovar. Myslím, že pokud by ODS neobětovala křeslo ministra financí, mohli bychom dnes jásat a ne jen nejistě přešlapovat a ptát se, zda na tom obyčejný člověk vydělá nebo ne.

Předně byla zavedena jednotná daň z příjmu ve výši 15%. Tato částka se ale nebude počítat jako doposud ze zůstatku po odečtu zdravotního a sociálního pojištění od hrubé mzdy, ale z tak zvané superhrubé mzdy. Superhrubá mzda je současná hrubá mzda krát 1,35 (navýšení o odvody zaměstnavatelem). Z této výsledné částky se pak bude počítat oněch 15%. V praxi to znamená, že samostatně žijící člověk s hrubou mzdou 10000 korun bude odvádět 15% daň z částky 13500 korun. Navíc jako doposud bude odvádět sociální a zdravotní pojištění z částky ve výši 13,5% z částky 10000 korun. Nově se ale bude také počítat sleva na dani. Ta doposud činila 600 korun, nově bude činit 2070 korun. Při současném systému takový člověk dostal 8294 korun čistého, nově dostane 8795 korun, tj. navýšení o 501 korun, procentuálně vyjádřeno dostane navíc o 6,04%.

Při hrubé mzdě 15000 bral takový člověk doposud 11924 korun, nově bude brát 12150 korun, při hrubé mzdě 20000 byla čistá mzda doposud 15482, nově bude 15520, při hrubé mzdě 25000 bral doposud 18799, nově bude brát 18875. Při hrubé mzdě 30000 bude navýšení činit 171 korun, při 40000 839 korun a při 50000 1630 korun. Nejvíce na tom tak budou biti zaměstnanci s celostátní průměrnou mzdou. Nejvíce se uleví osobám s vysoce nadprůměrnými výdělky, ale tady je nutno poznamenat, že částky odváděné na dani z příjmu těmito osobami jsou výrazně vyšší než kolik činí příjem těch ekonomicky nejslabších. Pro ilustraci člověk s hrubou mzdou 10000 odvedl státu cca 1700 korun, nově to bude cca 1200 korun, člověk s příjmem 50000 odvedl státu cca 16000, nově cca 14300.

Součástí daňové reformy je zvýšení snížené sazby DPH z 5 na 9 procent. V praxi to znamená že za valnou část potravin zaplatíme místo stokoruny 103,80. "Otec" "rovné daně" Vlastimil Tlustý plánoval zároveň snížení základní sazby DPH z 19 na 15 procent. Miroslav Kalousek však tento záměr neuskutečnil, takže celá reforma, která byla zamýšlena tak, aby skutečně zaměstnanci rozdíl pocítili, zůstala stát v půlce cesty. Vlastimil Tlustý dokonce zvažuje, že bude hlasovat proti takto nastíněné reformě.

Tento způsob reformy zdá se mi poněkud nešťastným. Pro zaměstnance s průměrnou mzdou to znamená vyšší výdaje, vyšší než kolik bude činit jejich daňová úspora. Dostane-li člověk pobírající dvacetitisícovou hrubou mzdu navíc celých 38 korun, znamená to, že tato částka bude stačit na pokrytí zvýšených nákladů na potraviny u současné útraty 950 korun. Nemusíme pochybovat, že za jídlo každý z nás utratí nesrovnatelně víc.

Takto provedená reforma sice uleví nízkopříjmovým občanům, nicméně fakt, že DPH se de facto pouze zvýšila, nula od nuly pojde a lidé, kteří doposud byli vcelku v pohodě pocítí celou tíži zvýšení. Je to další krok proti střední vrstvě. Na jednu stranu chápu, že je nutno po osmi letech, kdy se financemi vysloveně mrhalo a vláda ČSSD zadlužila stát o 600 milard, začít šetřit, abychom nedopadli jako Argentina. Na druhou stranu věřím, že pokud by mohla daňová reforma proběhnout tak, jak ODS před volbami slibovala, než následně své stěžejní téma obětovala koaličním partnerům, pak by vydělali opravdu všichni a nedocházelo by v takové míře k obcházení zákona "optimalizováním" daní. Ono by se totiž vyplatilo zaplatit svých 15% a být čistý, než riskovat.

Můj názor je ten, že reforma v této podobě parlamentem neprojde. Jak jsem již psal výše je to krok správným směrem, kdy dojde k redukci nadměrných, mnohdy demotivujících a zbytečných výdajů, ale jde jen o krok. Inu nechme se překvapit, nicméně tato reforma mne nepřesvědčila a spíše zklamala. Tato reforma není Tlustého, je Kalouskova.

Výpočet starých a nových daní můžete provést zde.

| brudra







ABC Brouzdej ; blog @ brouzdej.cz | Přihlásit se Vytvořil Pavel Ptáček © 2003 - 2005 ( o webu ) | Hostováno u FORPSI | Doporučujeme: webmaster tools