Brouzdej.cz


Přečtěte si: všechno | články | krátce





Doporučujeme: vyhrajte reklamní USB flash disky podle vašeho vlastního návrhu.

Paroubek v obrazech

18.3.2007 (akt. 19.3., 20.3.) Tak jsme se dočkali plnohodnotné publikace, jejíž ústřední postavou je Jiří Paroubek.

ParoubekDiktátor Tak jsme se dočkali plnohodnotné publikace, jejíž ústřední postavou je Jiří Paroubek. Bývalý vládní fotograf vydal knihu, ve které je textu poskrovnu, zato se na nás z každé stránky na celkem 2600 fotografiích usmívá sám expředseda vlády. Kniha obsahuje 872 stran z kvalitního křídového papíru, váží čtyři kilogramy a prodává se za 999 korun.

Přiznávám, že by mne hodně zajímalo, kdo si takovou knihu koupí. Snad jen nějaký sběratel. Kniha vyšla nákladem 3000 kusů, přičemž nejméně celou třetinu si koupila sama ČSSD a hodlá ji rozdávat delegátům na stranickém sjezdu. Co tím vlastně chtěl básník říci? Kniha, která obsahuje především fotografie jedné osoby, která byla po krátkou dobou premiérem jednoho malého státu je zřejmě světový unikát. Podobné publikace samozřejmě ve světě vycházejí, ale jedná se především o osoby veskrze slavné, které se rekrutují z řad umělců a herců. Je-li ústřední postavou politik, jde většinou o budování kultu osobnosti, takže nepřekvapí, když se v podobných publikacích objevují světoví diktátoři.

Jan Kanzelsberger, majitel sítě knihkupectví nad touto knihou také jen vrtí hlavou: "To je kult jako za doby, kdy v Rusku uctívali Stalina." Životopisy amerických představitelů, které rozhodně vypovídají více o osobě, jíž se kniha zabývá, byly zhruba za poloviční cenu, ať se jednalo o paměti exprezidenta Clintona nebo bývalé minystryně zahraničí s českým původem Allbrightové.

Zajímavá je i osoba autora snímků. Je jím Miloš Schmiedberger, který za vlády Jiřího Paroubka dělal oficiálního fotografa vlády a díky tomu absolvoval všechny zahraniční cesty s Jiřím Paroubkem. "Hlavně jsem samozřejmě fotil pro Úřad vlády. Získal jsem zároveň povolení, že smím snímky použít ve své knize," říká Schmiedberger. Nicméně osoba stejného jména se objevuje v seznamu agentů STB s krycím jménem Fotograf. Shoda jmen a náhod to asi nebude...

Říkám si, že pokud vychází takováto kniha po vcelku krátkém působení Jiřího Paroubka na postu premiéra, co by nás potkalo, kdyby vládl celé funkční období. Zároveň to hodně vypovídá o charakteru Jiřího Paroubka. I Václav Klaus, který bývá dáván za vzor narcismu by takovouto publikaci odmítl. Jenže Jiří Paroubek je megaloman posedlý touhou po moci. V tomto bodě je hodně podobný například Stalinovi, jehož kult osobnosti v Sovětském Svazu a nejen v něm svého času jen kvetl. Ještě štěstí, že na místě pomníku tomuto krvavému diktátorovi již stojí monument ve tvaru metronomu. Také by tam mohl stát Jiří Paroubek v nadživotní velikosti se zaťatou pěstí směrem ku Hradu.

Zlé jazyky tvrdí, že kniha nemá ani cenu toaletního papíru. Já si myslím, že tato publikace patří mezi knihy naprosto zbytečné a postradatelné. Myslí-li to ČSSD vážně s rozdáváním obrázkové knihy svým delegátům, nesvědčí to o příliš bystrém rozumu některých představitelů této strany.


Aktualizace: Zlevněný Paroubek
19.3.2007 Kniha fotografií Jiřího Paroubka ještě ani nepřišla na pulty a už se bude prodávat ve slevě. Jiří Paroubek je znám tím, že hodně dá na průzkumy veřejného mínění a podle něj své názory mění jak na obrtlíku. Díky neznámému "sponzorovi" se bude tento obrazový skvost prodávat "jen" za 490 Kč. Předsedovi ČSSD se nelíbilo, jaká byla reakce na jeho pictografii, a tak neprodleně začal Lidový dům jednat. Ani bych se nedivil, kdyby oním sponzorem byla samotná ČSSD, protože jen naprostý pomatenec by investoval 1,5 milionu korun do neprodejného díla bez toho, aby se mu takový náklad vrátil.

Za zmínku stojí také reakce touto knihou oslavovaného předsedy ČSSD. Nejprve se od publikace distancuje slovy: "Kdybych měl možnost mít vliv na obsah, výsledek by byl jiný. Mnohem větší prostor by dostaly názory a odborné politické texty," aby následně přiznal že knihu de facto schválil ("Mám s ní společné pouze to, že mne autoři požádali o závěrečnou korekturu."). Pokud by tato kniha byla Jiřímu Paroubkovi tak proti srsti, tak by mohl vydání knihy zablokovat svým nesouhlasem.

Podivuhodné je rovněž to, že ani autor, ani nakladatel nebyli obeznámeni s tím, že Jiří Paroubek si dohaduje jinou prodejní cenu. Také by se to dalo vysvětlovat jako porušení autorského práva. Zajímavé je na celé záležitosti i to, jak rychle ČSSD sehnala osobu ochotnou zaplatit takovou sumu za neprodejný brak. Leda by se opět vypravil do Pardubic Michal "Kakao" Kraus, kterému tam onehdy přímo na ulici někdo neznámý půjčil milionovou částku...

Tato publikace vůbec neměla vyjít. Jiří Paroubek, jako vždy, statečně napravuje chyby, kterých se dopustil pod vlivem své megalomanské duše. Myslím, že delegáti sjezdu ČSSD budou mít z dárku opravdu "radost" a pro uklízečky bude určitě zajímavé sledovat, kolik delegátů knihu na sjezdu "zapomene".


Aktualizace: Chválící se Paroubek
20.3.2007 Včera proběhl křest knihy nebo spíše fotoalba Jiřího Paroubka. Ačkoliv se nejdříve od vydání knihy, kterou sám schválil distancoval, nesměl Jiří Paroubek chybět na křestu. Kmotry této publikace byli Jan Saudek, Peter Dvorský a nepostradatelný Jiří Krampol. Skoro to vypadá, že si posledně jmenovaný opět šel doplňovat základní vzdělání - tomu by obrázková kniha odpovídala. Janu Saudkovi se barokní tvary líbí, ale netušil jsem, že i u mužů.

Jiří Paroubek se neopomněl pochválit. Kniha je sice poněkud větší a těžší, než původně předpokládal, "ale proč být skromný, vždyť svědčí o tvrdé práci, kterou jsem vykonal za třináct měsíců svého předsednictví vlády, kdy jsem mimo jiné navštívil třicet zemí světa."

Možná by měl Jiřímu Paroubkovi někdo sdělit, že tvrdá práce se měří jinými prostředky nežli četností zahraničních cest. Vypovídá to spíše o tvrdé práci úředníků z Úřadu vlády a ministerstva zahraničí, kteří museli všechny zahraniční cesty naplánovat, dohodnout a připravit. Při známé konzistentnosti názorů Jiřího Paroubka můžeme očekávat, že zanedlouho bude znovu tvrdit, že s knihou opravdu nemá nic společného a vůbec neví, že na fotografiích je on. Zkrátka samochvála smrdí víc než elektrická rychlovarná konvice na plynovém sporáku (kdo viděl Vratné lahve, ví o čem je řeč).

| brudra







ABC Brouzdej ; blog @ brouzdej.cz | Přihlásit se Vytvořil Pavel Ptáček © 2003 - 2005 ( o webu ) | Hostováno u FORPSI | Doporučujeme: webmaster tools