Brouzdej.cz


Přečtěte si: všechno | články | krátce





Doporučujeme: vyhrajte reklamní USB flash disky podle vašeho vlastního návrhu.

Kdo je kůlem v plotě?

28.8.2006 Jiří Paroubek označil Mirka Topolánka za pověstný kůl v plotě, ačkoli se v této pozici nachází spíše on.

Jiří Paroubek označil v rozhovoru pro MF Dnes Mirka Topolánka za pověstný kůl v plotě, ačkoli se v této pozici nachází spíše on. Redaktor Josef Kopecký zpovídal předsedu ČSSD a některé odpovědi jsou snad až neuvěřitelné svou arogancí a přetékajícím sebevědomím (celý rozhovor naleznete zde).

Na otázku, zda Jiří Paroubek nelituje rychlého ukončení jednání s ODS a místo toho si zapálil "vítězný" doutník při schůzce s padlým šéfem KDU-ČSL, když tato varianta vlády měla jepičí život odpověděl: "Já myslím, že absolutně ne. Bylo to správné rozhodnutí. A vítězný doutník to nebyl, ty se kouří až ve chvíli, kdy se podepisují smlouvy nebo když dostane vláda důvěru."

Jiří Paroubek tvrdí, že ČSSD v žádném případě nepodpoří vládu ODS, ani menšinovou, ani 3-koaliční, ani menšinovou s nestraníky, ani tak zvaně úřednickou (pracovně označenou jako "model Tošovského vlády č. 2). Nepodpoří ani předčasné volby. Na otázku, jaká vláda by zde tedy měla být, pokud všechny předložené varianty odmítá odpověděl: "To řeknu až po pádu vlády Mirka Topolánka. Až nedostane důvěru v Poslanecké sněmovně."

Jiří Paroubek chce, aby poté byl sestavením vlády pověřen z rukou prezidenta právě on: "Myslím, že nic jiného nezbývá. Měli jsme zájem podpořit vládu ODS s nestraníky, ale kvůli nerealistické politice ODS to není možné." Možná by nebylo od věci si připomenout, jaké požadavky měla ČSSD při čtvrtečním jednání o podpoře vlády ODS (prohlášení ODS, ve kterém byly požadavky ČSSD zveřejněny naleznete zde). Na námitku, že prezidentův mluvčí popřel prezidentův slib pověřit sestavením vlády Jiřího Paroubka, předseda ČSSD odpověděl: "Tak pan Jakl u toho neseděl. Já jsem to slyšel na vlastní uši a myslím, že to slyšeli někteří další účastníci. Nemyslím, že je nezbytně nutné se takto dohadovat. Myslím, že je důležité, že pokud bych přinesl podpisy nebo vyjádření politických stran, tak to má větší sílu než vyjádření předsedy minoritní vlády, která se může opřít o 81 hlasů." Na zveřejněné požadavky ze strany ČSSD výměnou za podporu vlády ODS řekl: "Podívejte, to jsou naprosto nesmyslné věci. ODS se chová jako zhrzená milenka, když budou takto pokračovat dál, vůbec s nimi jednat nebudeme.... To, co udělala ODS dezinterpretací jednání s ČSSD, ji diskvalifikuje jako vyjednavače a sociální demokracie není teď ta, kdo potřebuje podporu. Kdo je teď jako kůl v plotě, je pan Topolánek."

Další námitka, že se Paroubek podle Topolánka dostal do izolace a že jednání s ČSSD stále je možné, ovšem za předpokladu, že tam nebude Jiří Paroubek byla předsedou ČSSD zodpovězena následovně: "Tak proč dělá menšinovou vládu, když má tak skvělý koaliční potenciál? Kdyby ho měl, dělal by koalici s lidovci, zelenými nebo s námi nebo s komunisty....Pan Topolánek naprosto nerealisticky hodnotí své možnosti. Ten, kdo prohrál a prohrává, je on. A pokud to nepochopil, je to ke škodě ODS."

Je to ale Jiří Paroubek, který nepochopil, nebo spíše pochopit nechce, že je to právě on, kdo tyto volby prohrál. I když bude tisíckrát tvrdit opak, pravdou se to nestane. Bohužel pro mnoho lidí a jde především o voliče levice, se stokrát opakovaná lež stává pravdou. Voliči levice se vyznačují především jako lidé s nižším vzděláním a staršího věku si nedokážou představit, že by s nimi někdo takto dokázal manipulovat, a tak často věří všemu, co je Jiřím Paroubkem řečeno. I kdyby to byla lež do nebes volající, budou mu ji věřit a ještě pokorně dál šířit. Byl to právě Jiří Paroubek, který náhle ukončil jednání a začal bez jakéhokoli mandátu sestavovat s Miroslavem Kalouskem vládu, ale jak je vidět, nabubřelost páně Paroubkova nezná mezí, když obratem dokáže z krachu obvinit ODS, která snad až nesmyslně ustupovala jeho stále se stupňujícím požadavkům.

Bouře uvnitř lidoveckého tábora neutichá. Po páteční vzpouře proti rozhodnutí Miroslava Kalouska vstoupit do vlády s podporou komunistů, díky níž došlo k rezignaci šéfa strany, dnes zasedá celorepublikový sněm. Řada krajských organizací žádá rezignaci celého vedení a co nejrychlejší svolání mimořádného sjezdu strany. Největšími kandidáty na post šéfa KDU-ČSL jsou Cyril Svoboda a jihomoravský hejtman Stanislav Juránek. Místopředsedkyně brněnské organizace ráno řekla, že její organizace žádá okamžitou rezignaci celého vedení a podporu KDU-ČSL vládě ODS s cílem dovést zemi do předčasných voleb. Podobná nálada panuje uvnitř takřka všech krajských organizací. Jednání se nebrání ani ODS. Navíc v rozhovoru pro Lidové noviny šéf Zelených Martin Bursík potvrdil, že pro jeho stranu je osoba Jiřího Paroubka nedůvěryhodná, protože říká něco jiného mezi čtyřma očima, něco jiného médiím a něco jiného před vyjednávacím týmem. Dnes ráno probleskla zpráva, že ODS chce opět jednat s oběma menšími nelevicovými stranami.

Jiří Paroubek označil Mirka Topolánka za kůl v plotě. Jenže Mirek Topolánek nedělá podrazy a i když musí svá rozhodnutí korigovat leckdy takovým způsobem, který je pro řadu lidí včetně mě nepřijatelným, stále říká přesně to, co chce udělat. ODS neukončila uraženě jednání a ani neměla nesplnitelné podmínky. Koneckonců ona je vítězem voleb a je tedy na ostatních aby oni udělali větší krok ke sblížení stanovisek. Zelení se mají před Jiřím Paroubkem už na pozoru. Lidovci provedli "vnitrostranickou revoluci" a poslali, ajk se lidově říká, Paroubka k šípku. ODS chce jednat s oběma těmito stranami, nevzdává se ani jednání s ČSSD, ale bez Paroubka. Komunisté říkají, že pokud by měly být předčasné volby, tak příští rok a ne až za dva, jak by to chtěl Paroubek. nemohu se zbavit dojmu, že oním kůlem v plotě je Jiří Paroubek.

Předseda ČSSD ve svém rozhovoru oplýval sebevědomím, které by se dalo krájet a vyvážet. Nechci předjímat kroky prezidenta republiky, ale snad ani on netouží po vládě, v níž by hlavní slovo měli současní a bývalí komunisté. Také si může vzpomenout na Paroubkovy urážky, naschvály a výhrůžky a teď to šéfovi ČSSD vrátit i s úroky. Jiří paroubek chce být premiérem, a to tak silně, že netrpělivě začal sestavovat vládu, aniž k tomu měl ústavní právo. Václav Klaus teď může s klidným svědomím Jiřímu Paroubkovi říct, že svůj pokus už měl a skončil neúspěchem po jediném dni. Ani bych se moc nedivil.

| brudra







ABC Brouzdej ; blog @ brouzdej.cz | Přihlásit se Vytvořil Pavel Ptáček © 2003 - 2005 ( o webu ) | Hostováno u FORPSI | Doporučujeme: webmaster tools