Brouzdej.cz


Přečtěte si: všechno | články | krátce





Doporučujeme: vyhrajte reklamní USB flash disky podle vašeho vlastního návrhu.

Dnešní jednání ODS-ČSSD zkrachovalo

21.8.2006 (akt.) Dnešní jednání mezi ODS a ČSSD zkrachovalo.

Dnešní jednání mezi ODS a ČSSD zkrachovalo. Schůzka na které se měla řešit tolerance menšinové vlády ODS ze strany ČSSD trvala jen hodinu. ČSSD přišla na jednání s tím, že jí vadí dvě osoby v Topolánkově vládě. Nakonec Jiří Paroubek opouštěl jednání ve značně rozladěném stavu.

Následně obě strany pořádaly odděleně tiskové konference. Jiří Paroubek novinářům sdělil: "K mému velkému žalu nepřinesla schůzka žádný výsledek. Pokud bude ODS pokračovat v jednání takto, tak se nejspíš nedohodneme. ODS s námi jedná jako Velká Británie s s nějakou zaostalou africkou zemí." Jiří Paroubek jmenoval přímo Zanzibar. Reagoval tak na předložená seznam ministrů, z nichž mezi nestraníky jsou osoby jejichž jména údajně slyšel poprvé v životě. Skoro se mi chce jízlivě dodat, že zkušenosti se zaostalými africkými státy má především Paroubkův přítel exposlanec Kraus...

ODS na své tiskovce odsoudila přístup ČSSD: "Sociální demokraté přišli na jednání s cílem se nedohodnout. Podle ODS to spíš vypadá, že ČSSD vyjednává o skryté velké koalici a Jiří Paroubek chce mít vliv na sestavení vlády, nejde mu "pouze" o její případnou podporu." Podle Ivana Langera se Jiří Paroubek během jednání asi třikrát zvedal od stolu a chtěl odejít.

Za této situace, kdy je dohoda prakticky nemožná musí ODS hrát až do úplného konce nesmyslnou hru. Jiří Paroubek se dohodnout nechce, leda by mluvil nejen do složení vlády, ale i do programu. Za těchto okoloností nezbývá nic jiného, než si projít martyriem tří neúspěšných hlasování o důvěře vládě a dojít k vypsání nových voleb.


Aktualizace:
Mirek Topolánek po dnešním neúspěšném jednání s ČSSD prohlásil, že pokud se ČSSD a ODS nedohodnou, na řadu přijdou předčasné volby. Nevyloučil ani variantu, že ODS požádá Sněmovnu o podporu pro vládu, aniž by pro ni předem hledala potřebné hlasy.

Zdá se, že už i Mirku Topolánkovi došla trpělivost a pochopil, že ČSSD si bude stále klást nové a nové podmínky a když by se ČSSD přenesla přes Langera a Vondru, zase by si našla jiné jména, které by byly předmětem sporu. Vypadá to, že se pomalu můžeme jít chystat k novým volbám.


Jiří Paroubek dnes v podvečer navrhl předsednictvu ČSSD konec jednání s ODS o podpoře vládě. Reagoval tak na výsledek dnešní schůzky s Mirkem Topolánkem. Vedení ČSSD jeho návrh projedná. Před zasedáním sdělil předseda ČSSD médiím: "Pánové se tváří, jako že spolu nejednáme, přitom spolu jednáme. Jednáme o smlouvě o spolupráci. Říkají, že vlastně žádná spolupráce není. Myslím, že je to takové trošku schizofrenní." Nato předseda ČSSD dodal, že ODS je nebere vážně. Dokud prý občanští demokraté nenavrhnou rozumný kompromis, nemá cenu pokračovat.

Jenže ODS udělala už tolik ústupků, že dalším krokem by se zřítila do propasti. Mirek Topolánek udělal tolik kompromisů, jako v celé krátké znovuobnovené demokratické historii nikdo, jenže Paroubkovi je to pořád málo. Dá se očekávat, že ÚVV ČSSD přijme návrh svého předsedy jednomyslně a můžeme se tak těšit na sestavování další vlády. Už teď je jasné, že vláda Mirka Topolánka neprojde, leda by se našel mezi levicovými poslanci někdo, komu se styl Jiřího Paroubka už zajídá natolik, že je ochoten ČSSD hodit přes palubu. To je však pramalá šance. De facto se dá první pokus o sestavení vlády škrtnout. Zbývají už jen dva a pak předčasné volby.

Odpoledne ČSSD vyzvala ODS, aby "rychle vytvořila podmínky pro jmenování vlády premiéra Mirka Topolánka, a tím i k převzetí vládní odpovědnosti. ČSSD prý rozhodně nechce protahovat stav, kdy zemi vládne kabinet v demisi." Jenže tento stav Jiřímu Paroubkovi celkem vyhovuje. Zodpovědnost prakticky žádná... Snad mu může vadit jen to, že není premiérem oficiálně, jak tromu bylo před zvolením předsedy parlamentu. Možná si předseda ČSSD uvědomuje neúnosnost státního rozpočtu na příští rok. Vždyť zákony, které ČSSD spolu s komunisty schválila navýšily schodek rozpočtu na neuvěřitelných 170 miliard korun. Pokud nedojde k redukci výdajů například odložením platnosti některých zákonů, bude to veliká rána pro státní finance.

ČSSD v tichosti opustila svou prioritu, přijetí Eura v roce 2010. Když ojediněle kritizoval na konci loňského roku guvernér ČNB Tůma práci vlády a přijaté zákony, označil ho Jiří Paroubek za nekompetentního a jeho prohlášení za součást ofenzivy ODS. Ještě nedávno předseda ČSSD prohlásil: "Chce to maličkost, chce to, aby vládla sociálnědemokratická vláda. Když k tomu přijdou neumětelové, kteří přivedli tuto zemi k hospodářskému poklesu v roce 1997, no tak se můžeme s eurem rozloučit. Aspoň na nějakou dobu." Včera na fakt vývoje státních financí prohlásil: "Pokud by se mělo sahat do nějakých sociálních výdajů, je lepší přijetí eura odsunout." ČSSD tak upřednostňuje mrhání financemi a uplácení voličů sociálními dávkami před svou nejen voloební prioritou. I to je důkaz, čeho jsou v Lidovém domě schopni.

Dnešní jednání ÚVV ČSSD překvapivě nepřijalo návrh svého předsedy na ukončení jednání s ODS. Rozhodlo o pokračování rozhovorů s ODS o podpoře menšinové vlády. Zároveň se ČSSD připravuje na opoziční roli a jjmenovala svou stínovou vládu, ve které by měli být všichni dosavadní ministři s výjimkou Petry Buzkové, která z politiky na čas odchází.

Jedná se o první vnitrostranickou porážku Jiřího Paroubka. Až doposud byly všechny jeho návrhy okamžitě přijaty a ještě rychleji plněny. Zdá se, že v ČSSD nastává čas sebezáchovného pudu. Je otázka, zda tento pud není jen reakcí na hrůzostrašný rozpočet na příští rok a zodpovědností za něj, které by se ČSSD ráda zbavila.

| brudra







ABC Brouzdej ; blog @ brouzdej.cz | Přihlásit se Vytvořil Pavel Ptáček © 2003 - 2005 ( o webu ) | Hostováno u FORPSI | Doporučujeme: webmaster tools