Brouzdej.cz


Přečtěte si: všechno | články | krátce





Doporučujeme: vyhrajte reklamní USB flash disky podle vašeho vlastního návrhu.

Otázky pro SNK-ED (11)

12.5.2006 Další stranou s velkými ambicemi ve volbách je SNK-ED s volebním číslem 11. Na otázky odpovídal pan Jan Kasl.

SNK-ED vznikla letos v lednu sloučením stran SNK a ED. SNK vzniklo v roce 2000, ED v roce 2002. Stranu (její stránky naleznete zde) vede do řádného sněmu výkonný místopředseda Jan Kasl. V minulých volbách kandidovalo pouze Sdružení nezávislých a získalo 132.699 hlasů, což odpovídá zisku 2,78%. Obě původní strany se spojily před Eurovolbami, ve kterých skončily na třetím místě. Na otázky mi odpovídala osoba nejpovolanější, pražský exprimátor Jan Kasl.



Brudra: Vaše uskupení je trochu nepřehledné. Vznikla nová strana SNK ED, přičemž původní stále fungují. Nejde z Vaší strany tak trochu o kalkul s tím, že jako koalice byste museli dosáhnout volebního zisku 10%, zatímco jako jedna strana pouze 5%? Ponecháváte si otevřená dvířka pro případ, že se do parlamentu nedostanete? Vaše preference se pohybují velice nízko a Vy očekáváte zisk okolo 10%. Myslíte si, že to je reálné?
Jan Kasl: Za prvé – o kalkul nejde, protože vznikla nová politická strana SNK Evropští demokraté transformací politického hnutí SNK sdružení nezávislých. Bývalí ED jsou přejmenováni na SD-SN = Spojení demokraté – sdružení nezávislých a jsou připraveni kandidovat na místní úrovni a podporovat SNK ED, protože legislativa ČR neumí spojit dvě strany bez ztráty financí za mandáty jedné z nich. Jde o diskriminaci, na kterou doplatila třeba i US po spojení s DEU.
Před volbami do EP, kde jsme kandidovali spolu ještě jako koalice SNK a ED jsme také neměli preference a dostali 11%.
Nevěřte preferencím, věřte známým obličejům komunálních politiků.


Brudra: Ani v otázce osoby, která vše vede nepůsobíte příliš jednotně. Předsedou jste Vy, Jan Kasl, jste ale výkonným místopředsedou, volebním lídrem je Josef Zieleniec, který nekandiduje a třetí osoba, paní Jana Hybášková pro své zaneprázdnění v Evropském parlamentu nemá na dění v ČR příliš čas. Voliči ale přeci jen potřebují nějakého „vůdce“ strany, s kterým se mohou ztotožnit. Myslíte si, že se s Vaším triumvirátem ztotožní?
Jan Kasl: Předsedu nemáme do řádného sněmu, kde bude zvolen, museli jsme rychle spojit dvoje vedení – Josef Zieleniec je politickým lídrem a nekandiduje stejně jako Jana Hybášková, já jsem výkonným místopředsedou. Voliči se mohou ztotožnit se mnou, jako kandidujícím lídrem Prahy, nebo si vybrat Josefa Zieleniece, který se stylizuje do role „lídra“ byť nekandiduje. Oba jsme rozdílné typy a širší nabídka je lepší než strana jednoho muže.
Máme 14 krajských jedniček a z nich si také jistě dokážete vybrat.


Brudra: Ve Vašich programových prioritách je boj proti korupci, který představujete v kampani „Jedině my…“. I ostatní strany ale chtějí bojovat proti korupci. Píšete, že by pomohla daňová přiznání politiků a vyšších úředníků. To však lze obejít přes příbuzenstvo. Dále uvádíte, že zavedete „test poctivosti“ pomocí provokatérů. Myslíte si, že obě tyto věci by v boji proti korupci byly účinné?
Jan Kasl: Ostatní strany s korupcí nic nedělají po desetiletí, Teď se začaly ohánět korupcí. Já jsem ale s korupcí začal boj na pražské radnici a když jsem zůstal osamocen, tak jsem raději odešel, než by mne odvolali „kolegové“ z ODS a ČSSD. I dnešní premiér.
Obě uvedená opatření by pomohla jako součást komplexu protikorupčních opatření. Fungují ve světě. Nikdy neuděláte vše stoprocentně, ale ztížíte jim to a vytvoříte systémové podmínky pro lepší odhalení.


Brudra: V bodě „Ekologická politika“ uvádíte, že chcete dostavit dálnice a silniční sítě a modernizovat železniční síť včetně vytvoření koridorů. Tyto stavby velice často blokují ekologičtí aktivisté, kteří tak brání dostavění různých obchvatů měst. Jak se chcete s touto realitou vypořádat? Máte představu na kolik by tyto stavby vyšly a kde na ně chcete vzít prostředky?
Jan Kasl: Dokončení dopravní infrastruktury je podmínkou další prosperity a je tedy třeba veřejné ale i soukromé prostředky (PPP) soustředit do těchto oblastí – máme unikátní šanci využít v čase a místě koncentrovaných financí z EU. Svět nepočká. Tempo výstavby se musí zásadně zvýšit. Chybou je, že se špatně plánuje, nejsou nabízeny alternativy, nehledá se optimální trasa, ale cesta nejmenšího odporu, nemluví se s veřejností a pak tedy vznikají spory „po vydání stanoviska“.


Brudra: V bodě „Vzdělání a prosperita“ píšete: „Zpřístupníme studium všem, kteří chtějí studovat – chceme školy bez stresu přijímacích zkoušek.“ Přiznám se, že bych tento bod uvítal. Nicméně máte představu, jak by se studium financovalo a jak by se například zahltily vysoké školy prestižního charakteru? Umožnili byste takové studium i těm školním lavicím odrostlejším, kteří si chtějí zvýšit kvalifikaci?
Jan Kasl: Do školství musí natéct více financí – dnes je to poddimenzovaný sektor, ale také musí být podpořena konkurenceschopnost universit a VŠ. Trváme na dotažení boloňského procesu – vznik třístupňové úrovně. Mnoho fakult a VŠ dlouho odmítalo zavedení bakalářských studií. Vzdělávání je samozřejmě celoživotní proces a ze škol musí vzniknout komunitní centra s internetem a s dalšími aktivitami. Navrhujeme školné s motivační a regulační rolí. Školné může být spláceno po škole, po dosažení jistého výdělku.


Brudra: Ve Vašich programových prioritách uvádíte, že nabídnete podporu obcím na budování startovacích bytů se smlouvou na dobu určitou pro mladé. Jak byste tento program chtěli ufinancovat, když hodnota nového bytu se pohybuje okolo jednoho milionu korun?
Jan Kasl: Již se tak dělo, ale program nájemních bytů byl zneužit pro pseudopředkoupení si bytů – kdyby obec, jako garant a vlastník výstavby, byla příjemce dotace na takový startovací byt, pronajímaný na max. 5 let a stále rotující, až by se třeba po 30 letech před velkou rekonstrukcí prodal….Podobně navrhujeme garance hypoték pro ty, kteří nemají ještě čím ručit….
Jinak trh s byty vyřeší deregulace - ale bude to chvilku rozkývané.


Brudra: Uvádíte, že budete podporovat posílení unijních pravomocí v oblasti spravedlnosti, práva a vnitřní bezpečnosti. Nemyslíte si, že právě tyto oblasti by měly výhradně spadat pod pravomoc jednotlivých států?
Jan Kasl: V současném globálním světě tomu tak nemůže ani být jinak – bez spojené bezpečnosti vnitřní a vnější nejste bezpečný vůbec, bez propojení bezpečnosti v EU nejste bezpečný ani doma…
Tento tzv. třetí pilíř i spolu se společnou zahraniční politikou je podmínkou fungování EU.


Brudra: Řekněte prosím, stručně, dvěma třemi větami, proč by vám měl volič dát svůj hlas.
Jan Kasl: Protože jedině my jsme ta pravá změna.
Přinášíme vyvážený program pro 21. století, přinášíme program založený na fungujícím, úsporném, proevropském státě bez korupce, chceme kvalitu života spočívající ve vzdělanosti a kultuře, šetrné politice a rovných šancích. Podmínkou je prosperující společnost, která potřebuje liberalizaci trhu práce, podporu malého a středního podnikání, jednodušší daňový systém, menší přerozdělování a méně byrokracie.
To vše dohromady tvoří tři pilíře s 5 prioritami - boj s korupcí, reforma soudnictví, reforma vzdělávacího systému, podpora podnikání a evropské standardy do české politiky a EU fondy do regionů a obcí.

Brudra: Děkuji za odpovědi.

| brudra







ABC Brouzdej ; blog @ brouzdej.cz | Přihlásit se Vytvořil Pavel Ptáček © 2003 - 2005 ( o webu ) | Hostováno u FORPSI | Doporučujeme: webmaster tools