Brouzdej.cz


Přečtěte si: všechno | články | krátce





Doporučujeme: vyhrajte reklamní USB flash disky podle vašeho vlastního návrhu.

Otázky pro ODS (9)

11.5.2006 První z parlamentních stran, která mi zodpověděla otázky je ODS (číslo 9). Odpovídal pan Michal Sedláček z Hlavní kanceláře ODS.

ODS kandiduje do parlamentu s volebním číslem 9. Strana byla založena v roce 1991, v roce 1996 se sloučila s Křesťanskodemokratickou stranou. Byla hlavní vládní stranou v letech 1992-1997, od té doby je v opozici. Předsedou strany je Mirek Topolánek, který nahradil ve funkci zakladatele strany Václava Klause. Ve volbách v roce 2002 získala tato strana (její stránky naleznete zde) 1,166.975 hlasů, to je 24,47%. Na otázky mi odpovídal pan Michal Sedláček z Hlavní kanceláře ODS.



Brudra: Váš program je postaven především na rovné dani. Můžete stručně a srozumitelně vysvětlit oč vlastně jde a jak by vypadaly běžné příjmy a výdaje domácností spojené s touto rovnou daní (například čtyřčlenná rodina s podprůměrným, průměrným a nadprůměrným příjmem)?
Michal Sedláček: ODS prosazuje nejen rovnou daň, ale celkové snížení daňové zátěže (tedy včetně odvodů na sociální pojištění) a zjednodušení daňové soustavy. Navrhujeme nižší daně a jednodušší daňovou soustavu založené na jednotné daňové sazbě fyzických a právnických osob ve výši 15 procent. To znamená, že každý bude platit stejné procento ze svých příjmů, nikoli stejnou výši daně. Lidé s nízkými příjmy nebudou platit žádné daně. Všem občanům stoupne čistá mzda nebo zisk. Na rovné dani zkrátka vydělá úplně každý.

Bude se tedy jednat o jednu velkou investiční pobídku pro všechny občany ČR i zahraniční investory. U firem povede k tomu, že budou zdaňovat všechny své příjmy, neboť se jim nevyplatí odvádět daňové optimalizace, které rozhodně nejsou zadarmo. V kombinaci se státem zaručeným příjmem pak povede rovná daň k výraznému zvýšení příjmů všech občanů ČR. Rodina s třemi dětmi a měsíčním příjmem 18 000 Kč si ročně polepší o 66 700 korun. Konkrétní číslo si může každý občan zjistit na www.ods.cz/volby2006, kde mohou využít tzv.daňovou kalkulačku. Naleznou zde také kompletní volební program, ve kterém jsou naše návrhy detailně popsány.


Brudra: Váš největší soupeř, ČSSD, přišla s billboardovou antikampaní proti Vaší straně. Vytýká Vašemu programu například okamžité zvýšení nájmů, zdražení potravin, zavedení školného, poplatků ve zdravotnictví či snížení daní bohatým. V čem se podle Vás Váš konkurent mýlí?
Michal Sedláček: Po přečtení výše inzerovaného programu ODS musí každý soudný člověk uznat, že plakátová kampaň ČSSD se nezakládá na pravdě (když také pominu fakt, že dle pana Paroubka vlastně žádný program nemáme), nebo jsou hesla hrubě vytržena z kontextu. Vezměme si například otázku školného - v našem programu jasně deklarujeme, že školné nezavedeme. Hodláme závést systém obdobný tomu, který ve Velké Británii prosadil velký vzor českých socialistů Tony Blair, absoloventský poplatek. Absolvent vysoké školy poté, co najde práci a dosáhne vyššího než průměrného platu, bude odvádět určitou částku jako zpětnou splátku. Ostatně ani dnes není školství bezplatné, stejně jako zdravotnictví, oboje si platíme všichni z našich daní. Daně nesnížíme jen bohatým, jak tvrdí ČSSD výše, ale všem.


Brudra: Ve své kampani představujete celou řadu nových státních výdajů a výhod pro obyvatele společně se snížením daní na 15%. Kde chcete vzít prostředky na ufinancování takového programu a jak chcete snížit státní schodek, když mandatorní výdaje tvoří podstatnou část státních výdajů?
Michal Sedláček: Na možné příjmy státu po zavedení rovné daně se nelze dívat čistě z pohledu trojčlenky a prostého násobení. Snížení daňového zatížení v žádném případě nemusí znamenat pokles objemu vybraných daní, jak se ukázalo např. i u nás po snížení sazby daně právnických osob, kdy se vybralo o několik miliard více než se předpokládalo. Zkušenosti ze světa ukazují (např. USA), že po snížení daní celkový daňový příjem státu neklesá. Nízké daně podporují růst ekonomiky a tedy i daňových výnosů pro státní pokladnu.


Brudra: Ministr zdravotnictví David Rath prosazuje síť neziskových nemocnic, kde by stát zaručil obyvatelstvu péči. V čem je podle Vás tento projekt nepřijatelný, když by se jednalo o jistotu zdravotní péče pro každého obyvatele státu?
Michal Sedláček: Zákon o síti neziskových nemocnic je pro ODS zcela nepřijatelný, protože může ohrozit mnoho dalších zařízení a nemocnic, které jen z důvodu úřednického nařizení a rozhodnutí Ministerstva zdravotnictví nebudou a nejsou v takové síti. Nemají tedy garantované hrazení poskytované péče od VZP. To v důsledku snižuje dostupnost zdravotní péče a ohrožuje péči o pacienty.


Brudra: V roce 1997, kdy padla poslední vláda s účastí ODS, měla Vaše strana problém s neprůhledností financování strany a byla obviňována z korupce při privatizaci. Jakým způsobem chcete dosáhnout toho, aby se tato záležitost při Vaši případné účasti v příští vládě neopakovala?
Michal Sedláček: Tehdejší události ve srovnání se skandály posledních měsíců (Unipetrol, rozkrádání pozemků z Pozemkového fondu, kauza biolíh, otázka bytu premiéra Grosse a ministra Mládka) se mohou zdát až humorně nevýznamné. ODS jako strana však nechce podceňovat otázku politické korupce, a proto v současné době je její financování naprosto transparentní a prověřené renomovanými auditorskými firmami.


Brudra: Všude na světě se na každou stranu s vidinou volebního úspěchu nabalují lidé s prospěchářskými úmysly. Jak byste tomu chtěli ve vašem případě zabránit?
Michal Sedláček: ODS zavedla systém, který zabraňuje kandidovat lidem, kteří by do ODS chtěli vstoupit opojeni vysokými preferencemi jen v naději, že se brzy domůžou vlivu a funkcí. Kandidovat v těchto parlamentních volbách totiž mohou jen členové strany, jejichž členství je starší čtyř let.


Brudra: Jaký očekáváte volební výsledek a s kým byste případně chtěli sestavit příští vládu?
Michal Sedláček: Spokojeni samozřejmě budeme v případě takového výsledku, který nám umožní sestavit akceschopnou vládu. Lze říci, že bychom chtěli určitě získat přes 30% hlasů. Potenciálním koaličním partnerem ODS je především KDU-ČSL, ale koaliční dohodu můžeme uzavřít s každou nekomunistickou stranou, s níž nalezneme dostatek společných programových bodů.


Brudra: Řekněte prosím, stručně, dvěma třemi větami, proč by vám měl volič dát svůj hlas.
Michal Sedláček: ODS představuje plus pro všechny aktivní a odpovědné občany, kteří si chtějí svůj život řídit sami bez nadbytečných zásahů státu, nesouhlasí s korupcí a omezováním demokratických práv a svobod. Vláda ODS přinese občanům větší prostor pro podnikání, nízké a jednodušší daně jako vyzkoušenou cestu k prosperitě, snížení nezaměstnanosti na polovinu, lepší dostupnost zdravotní péče, vyšší úroveň školství, soudní rozhodnutí do půl roku a větší bezpečnost občanů.

Brudra: Děkuji za odpovědi.

| brudra







ABC Brouzdej ; blog @ brouzdej.cz | Přihlásit se Vytvořil Pavel Ptáček © 2003 - 2005 ( o webu ) | Hostováno u FORPSI | Doporučujeme: webmaster tools