Brouzdej.cz


Přečtěte si: všechno | články | krátce





Doporučujeme: vyhrajte reklamní USB flash disky podle vašeho vlastního návrhu.

Otázky pro 4 VIZE (15)

7.5.2006 Další stranou, která odpověděla na mé otázky je strana 4 VIZE. Odpovídal zakladatel strany Zdeněk Macura.

Strana 4 VIZE kandiduje do parlamentu s volebním číslem 15. Jedná se o novou stranu, která má za sebou teprve 2 měsíce života. Tato strana (její stránky naleznete zde) kandiduje ve všech krajích a jejím zakladatelem jen pan Zdeněk Macura, který mi odpovídal na otázky.


Brudra: Ve Vašem programu uvádíte, že chcete zkrátit pracovní týden na čtyři dny po devíti pracovních hodinách, s tím, že v některých oblastech může dojít ke snížení růstu ekonomiky. Současný růst ekonomiky za velice příznivých podmínek je zhruba 6%, přičemž by výpadek jednoho pracovního dne mohl znamenat propad o cca 10-15%. Jak byste chtěli dosáhnout toho, aby se nesnížila životní úroveň obyvatelstva?
Zdeněk Macura: Návrh zkrácení pracovního týdne je reakcí na objektivní vývoj technické vyspělosti společnosti (myšleno globálně, nejen naší země). V průběhu 19. a 20 století bylo objeveno mnoho technických vynálezů, které mnohonásobně snížily fyzickou námahu, přesto však zůstává poměrně dlouhý pracovní týden, což je samo o sobě velkým paradoxem a určitým způsobem proti zdravému rozumu.

Nepovažujeme růst ekonomiky, tak jak je v současnosti definován, jako známku vyspělosti společnosti. Současná definice růstu ekonomiky odráží totiž zejména schopnost společnosti mít velkou spotřebu. Tuto spotřebu ovšem nepovažujeme za známku vyzrálosti společnosti, ale naopak odráží to její neschopnost efektivně hospodařit tak, aby člověk nedělal zbytečnou práci, měl dostatek volného času a přesto zároveň to, co k životu potřebuje.

Definice životní úrovně nezahrnuje pouze schopnost vydělat peníze, ale také to, jestli člověk, když peníze vydělával, byl v pohodě či ve stresu, jestli lidé mají dostatek volného času atd.

V dlouhodobém horizontu nabízíme 4-denní pracovní týden, což samo o sobě samozřejmě představuje velkou změnu, ale zároveň mluvíme o 9-hodinové pracovní době, takže v celkovém součtu hodin v týdnu to velká změna nebude. Pořád budou některé státy, například v Evropě, které budou mít pracovní týden ještě kratší (přepočteno na hodiny).


Brudra: Uvádíte, že současní výrobci dělají zboží s krátkou životností a bez možnosti vlastní opravy. Píšete, že by nebyl problém vyrobit auto s životností 50 let a po celou dobu ho vyrábět v takřka nezměněné podobě. Vývoj a výzkum však přinášejí nové materiály a nové technologie. Nemyslíte si, že by při postupu, který uvádíte, celá lidská společnost ustrnula ve svém vývoji?
Zdeněk Macura: V žádném případě nejsme proti skutečnému vývoji, tedy k technickému vylepšování, které v konečném důsledku objektivně vede k celkové úspoře technických, lidských, časových, přírodních a energetických zdrojů.

V současné době jsme však svědky technického "vývoje", který v konečním důsledku vede jen k větší spotřebě zdrojů. Například výrobky se vyrábějí (někdy záměrně) méně kvalitně, mnohokrát za cenu nicotných úspor na materiálech, což má za následek kratší životnost a nutnost spotřebitele kupovat za krátkou dobu výrobek znovu.

Navíc je potřeba si uvědomit, že každá inovace a vylepšování má svůj smysl jen do určité míry. Pokud se určitá míra překročí, dochází k pseudoinovaci. Lidově řečeno:" V určité chvíli je efektivnější řici si dost, už jsme toho nainovovali až až, teď je čas si odpočinout."
Tento přistup společnosti chybí a tak se pořád za něčím žene, místo aby si odpočinula. Nemá to žádného rozumného konce.


Brudra: Chcete dosáhnout bydlení typu rodinných domků a viladomů o maximálně deseti bytech vyhlášením hromadné objednávky státu na sta až tisíce těchto domů. Podle vás by se snížily náklady na tyto stavby „automatickou výrobou“. Satelitní městečka, která vznikají na okraji Prahy, jsou také domky v řádech několika desítek kusů pro jednu firmu. Přesto se náklady pohybují okolo dvou milionů. Myslíte si, že firma se státní zakázkou by to zvládla laciněji?
Zdeněk Macura: Když jsem byl v USA v roce 1999, bylo tam možné pořídit nový dům (z automatizované výroby) 4+1, dvě koupelny, 120 m2 za 22 000 $. tedy kolem 700 tisíc korun. Jedná se zde o úplně jiný způsob automatizace, než jaký nabízejí firmy v okolí Prahy. Domy jsou kompletně vyrobené v továrně, na místě jsou jen usazeny a připojeny k inženýrským sítím.

V okolí Prahy se jedná o klasickou výstavbu domů, ne automatickou výrobu. Dochází tam pouze k úspoře na organizaci, projektech a částečně na dopravě. Důvod proč doposud žádná místní firma tento způsob výroby nevyužila je ten, že český trh je pro ně příliš malý a představovalo by to pro ně velké riziko. Pokud by toto riziko avšak nějakým vhodným způsobem na sebe vzal stát, mohly by se otevřít dveře podobné automatizaci, jaká je běžná například v USA.


Brudra: Chcete zavést podstatně vyšší daňové odpočty pro rodiny s dětmi a zvýšit věk odchodu do důchodu těch, kteří žádné děti nevychovali. Vzhledem k tomu, že se u nás prakticky každé druhé manželství rozvádí, jak byste postupovali v případě rozvedeného muže, platícího výživné? Byl by tedy trestán za rozvod vyšším věkem odchodu do důchodu?
Zdeněk Macura: Pokud muž platí výživné, pak samozřejmě přispívá k výchově dítětě a nebyl by tedy trestán za rozvod vyšším věkem odchodu do důchodu.


Brudra: Řekněte prosím, stručně, dvěma třemi větami, proč by vám měl volič dát svůj hlas.
Zdeněk Macura: Jedna z našich vizí se jmenuje: "Reklama, která informuje, ano, reklama, která ovlivňuje, ne." Kdybych voličům říkal, proč mají volit stranu 4 VIZE, ovlivňoval bych je v jejich rozhodnutí, což mi není blízké a nechci to dělat. Upřednostňuji, když lidé sami přemýšlejí a rozhodnou se podle vlastního uvážení. Navíc věřím tomu, že pokud je něco dobré, prosadí se to samo a není tomu potřeba dělat reklamu. Pokud naopak něco dobré není, pak žádná reklama či přesvědčování stejně nepomůže.


Brudra: Děkuji za odpovědi.

| brudra







ABC Brouzdej ; blog @ brouzdej.cz | Přihlásit se Vytvořil Pavel Ptáček © 2003 - 2005 ( o webu ) | Hostováno u FORPSI | Doporučujeme: webmaster tools