Brouzdej.cz


Přečtěte si: všechno | články | krátce





Doporučujeme: vyhrajte reklamní USB flash disky podle vašeho vlastního návrhu.

Kateřino Jacques, kde je pravda?

4.5.2006 (akt. 5., 6., 9. a 11.5.2006) Na prvomájové demonstraci došlo k incidentu mezi policistou a Kateřinou Jacques.

Na prvomájové demonstraci neonacistů na pražském Palackého náměstí hrozil střet s anarchisty. Tyto dvě extrémní radikální skupiny se vzájemně nenávidí, když ani jedna z nich nestojí za mnoho. Policie tedy dostala úkol zabránit střetu těchto dvou skupin. Na náměstí se sešlo okolo 200 neonacistů a 300 anarchistů.

Organizace Národní odpor naplánovala svou demonstraci na třináctou hodinu. Vše bylo řádně ohlášeno včetně trasy pochodu. Už dvě hodiny předtím se na náměstí sešli anarchisté, kteří chtěli akci Národního odporu překazit. Ještě na začátku akce bylo zadrženo sedm skinheadů. Přes kordon těžkooděnců, které obě skupiny od sebe odděloval pak létaly lahve, kamení i rajčata. Organizátor srazu neonacistů Petr Kalinovský řekl: "Rozhodně se nebudeme vyhýbat násilí. Jsme ochotni přistoupit ke konfrontaci." Organizátor anarchistického protestu Petr Slačálek zase vyzýval odpůrce neonacistů "Snažte se neonacistům akci co nejvíc znepříjemnit."

Tato událost by byla celkem malicherná, kdyby nedošlo k jinému incidentu. Dvojka pražské volební kandidátky Zelených a zároveň ředitelka sekce lidských práv a rovných příležitostí Kateřina Jacques, byla na akci se svými dvěma dětmi a několika dalšími kolegy z partaje. Držela transparent "Zelení proti neonacismu". Tady si neodpustím poznámku. Zeleným snad nevadí komunistická ideologie, či anarchistické pohrdání pořádkem? Spíše je to tak, že s transparentem proti komunistům by na Výstavišti neuspěli a zde se dala očekávat větší medializace a tím pádem větší zviditelnění strany Zelených ve volbách.

Jak incident přesně začal ví pouze sami aktéři, kteří mají pochopitelně rozdílné verze. Faktem je, že Kateřina Jacques se dostala do potyčky s policistou, skončila nakonec v želízkách a byla eskortována na oddělení k podání vysvětlení. Kateřina Jacques tvrdila, že neuposlechla výzvy policie k odchodu a zůstala stát. Následně do ní údajně policista bez služebního čísla strčil a na výtku, aby se jí nedotýkal, jí prý vytrhl transparent, narazil ji na dveře domu, srazil na zem, kopal a nasadil pouta. Za pouta ji pak prý vláčel asi 20 (někde je dokonce i 40) metrů. Křičel na ni a za použití obušku ji vstrčil do automobilu. Na služebně ji prý připoutal k tyči. Dnes se v bulvárním tisku dokonce objevila informace, že ji měl údajně na služebně onen policista mlátit obuškem přes genitálie, což je prý doloženo i lékařskou zprávou.

Z fotografií a videa vyplývá několik zajímavostí, které Kateřinu Jacques usvědčují z nepravdy. Předně policista služební odznak s číslem měl a sama Kateřina Jacques mu ho z uniformy při potyčce strhla (na fotografiích to dokonce vypadá, že záměrně). Pokud by ji policista zkopal, asi by vypadala trochu jinak. Naopak hystericky křičela, že ji policista láme ruce, když měla nasazená pouta a policista ji držel za řetízek uprostřed a chtěla, aby někdo zavolal televizi. Když bylo rozhodnuto o převozu zadržené Kateřiny Jacques, kladla při nastupování do služebního vozidla odpor, takže policista v souladu se zákonem použil mírného donucovacího prostředku (tonfy) a několikrát ji šťouchl do oblasti pravého ramene a lopatky.

Šrámy Kateřiny Jacques, které se objevily na internetu a v TV vypovídají spíše než o kopání nebo mlácení obuškem použití hmatů a chvatů. To, co předcházelo policejnímu zákroku vůči Kateřině Jacques není nikde k mání. Do celé záležitosti se okamžitě vložili premiér Paroubek a ministr Bublan, kteří označili zákrok policisty jako neadekvátní. Inspekce ministra vnitra zahájila úkony směřující k trestnímu řízení pro podezření ze spáchání dvou trestných činů u zasahujícího policisty. Jedná se o zneužití pravomoci veřejného činitele a ublížení na zdraví.

V žádném případě nehájím zasahujícího policistu. Bude-li mu prokázána vina, pak si svůj trest plně zaslouží o to víc, že sám má dbát na dodržování zákona. Přesto je zde však nepominutelná vina i na straně paní Jacques. Nic mi nedává právo ignorovat výzvu policie k odchodu, ani zaměstnání na úřadu vlády. Nic mi nedává právo klást odpor a ani se s policistou prát, natož mu strhávat odznak (co kdyby mu vytrhla z pouzdra služební zbraň?). Domnívám se, že pokud by šlo o někoho jiného a ne o paní Jacques z úřadu vlády, pak by se nedělo vůbec nic.

A co vy, paní Kateřino Jacques? Přiznáte, že jste policistovi strhla služební odznak? Přiznáte, že jste kladla odpor při nastupování do vozidla policie? A přiznáte, že jste vážně pochybila, když jste na akci, kde se dal předpokládat fyzický střet s neonacisty vzala s sebou nezletilé děti?


Fotky a video naleznete zde (11,6 MB)


Další informace a aktualizace článku
Dnes (5.5.) navrhla inspekce obvinit zasahujícího policistu z důvodu zneužití pravomoci veřejného činitele a bude zvažovat podle lékařských zpráv, zda se obvinění nerozšíří ještě o ublížení na zdraví.

Jako svědek se přihlásila Hana Marvanová, bývalá předsedkyně US-DEU, který prý incident viděla z tramvaje. Popsala policii, že viděla, jak jeden z policistů skočil proti stojící Kateřině Jacques, hodil ji směrem na dům, povalil na zem a více už paní Marvanová přes policisty, kteří jí zastoupili výhled, neviděla (více zde). Paní Marvanová je pro mne důvěryhodnou osobou, která by si (alespoň v to doufám) nevymýšlela. Policejní mluvčí ještě na prvního máje situaci okomentoval následovně: "V průběhu akce, kdy se obě strany rozešly k ohlášeným pochodům, tato žena napadala účastníky. Neuposlechla několikerých výzev, aby toho nechala, a tak se ji policisté rozhodli převézt na služebnu, aby podala vysvětlení. Bránila se ale tak aktivně, že musel policista použít donucovacích prostředků. Její odpor pokračovali i během transportu na služebnu, kde následně podala vysvětlení a byla propuštěna."

Sám zasahující policista i jeho kolegové popisují incident následovně: "Tomáš Čermák upozornil skupinku ze Strany zelených, aby se nepřibližovala ke skinům při pochodu extremistické organizace Národní odpor. "Kateřina Jacques mu odpověděla, že tím překračuje svoji pravomoc a že jí to nemá co zakazovat. Jelikož žena nerespektovala výzvy, dopouštěla se v ten moment přestupku. Upozornil ji, že ji může předvést na oddělení. Načež ona měla prohlásit, ať ji tedy klidně předvede," parafrázuje Čermákovu výpověď Luděk Dytert z velitelství pořádkové policie v Praze II.

Když chtěl Čermák Kateřinu Jacques zatknout, postavila se mu na odpor. Podle protokolu pak Čermák chtěl použít "hmaty a chvaty", aby vládní úřednici zadržel a vzal ji k autu, které by ji odvezlo k výslechu. Jenomže ona se bránila, takže do sebe začali strkat. "Dokonce mu strhla odznak," vypráví Čermákův právník Jaroslav Janeček. V tom okamžiku podle policejní verze Kateřině přispěchali na pomoc spolustraníci a jeden napadl Čermáka. Ostatním zahradili cestu Čermákovi kolegové. Čermák s Jacques spadli a policista ji bil, i když ležela na zemi. Čermákův šéf Luděk Dytert přiznává, že to už se Čermákovi zákrok "vymkl z rukou" (více zde).

Chyba, která se očividně stala na straně policie je, že na akci vzala síly, které s podobnými akcemi nemají zkušenosti. Policista Tomáš Čermák pracuje jako zpracovatel spisů v kanceláři.

Ani tyto nové skutečnosti a doplňující údaje nemění nic na včerejších otázkách pro paní Jacques. Snad bych jen dodal, že pokud se někdo rozhodne nerespektovat příkaz policisty, musí počítat s reakcí. To bychom za chvíli všichni mohli nerespektovat policii vůbec a mohli bychom ji pro nadbytečnost zrušit. V Praze se také bleskově objevily billboardy Strany Zelených s tváří předsedy Bursíka a paní Jacques. Svědčí to jen o jediném. O velké snaze získat politické body. Mnoho lidí si tak tedy může myslet, že šlo o cílenou akci Strany Zelených na zviditelnění se.

Advokát Tomáše Čermáka považuje celou kauzu za zpolitizovanou. Řekl to v reakci na vyjádření premiéra Paroubka ohledně plánovaného obvinění Čermáka a personálních změn uvnitř policie. Advokát Jaroslav Janeček prohlásil, že "klient nabyl přesvědčení, že předseda vlády rozhodl o jeho vině, a proto se rozhodl odejít od policie do civilu. Policie je viník všeho, řeší se to na vládě místo podle trestního řádu a zákona o policii. O mého klienta si všichni otřeli kramfleky". Kdo slyšel premiérovo prohlášení k této kauze krátce po zveřejnění videa, pak se slovům advokáta asi nediví.


6.5.2006
K této záležitosti se vyjádřil i exprezident Václav Havel. Považuje policejní zákrok vůči Kateřině Jacques za nedobré znamení. Osobně ho prý provokuje, že se incident odehrál při neonacistické demonstraci. Řekl, že se k této věci hodlá vyjádřit více při jiné příležitosti, ale neřekl při jaké. "Je to velmi vážné, velmo smutné," zněla exprezidentova slova.

Premiér Jiří Paroubek poté, co se dozvěděl, že inspekce ministerstva vnitra navrhla obvinit Tomáše Čermáka, se nechal slyšet, že se mu to zdá málo. Tak tedy nevím, co má pan premiér na mysli. Možná by rád poslal Tomáše Čermáka do vězení bez soudu anebo rovnou jako exemplární případ postavil ke zdi...


9.5.2006
7. května se k záležitosti při politické debatě Sedmička na TV Nova vyjádřil ministr vnitra Bublan. Politický tlak, který s sebou nese skutečnost, že o Stranu zelených je zájem jak u ČSSD, tak u ODS vede k předvídatelným krokům - padání hlav uvnitř policie. Premiér Paroubek odsoudí Tomáše Čermáka prakticky ihned, aniž by věděl, co přesně se stalo (fotky a video nesvědčí o přehnané brutalitě), natož co samotnému incidentu předcházelo. ODS přispěchá a dává vše do souvislosti s loňským Czechtekem. Zkrátka, když obě dvě hlavní strany mají "jasno", je odpor marný.

Ministr Bublan telefonicky v Sedmičce prohlásil: "Už jsem uložil policejnímu prezidentovi, aby posoudil odpovědnost všech policistů na všech řídících úrovních. To řízení probíhá a podle těch průběžných výsledků mohu říci, že se tam skutečně jeví nějaké systémové pochybení. Teď je na něm (policejním prezidentovi), aby toto zhodnotil a udělal patřičné kroky, případně potrestal ty, kteří pochybili."

Místopředseda ODS Petr Nečas: "Není možné to bagatelizovat jako pochybení jednoho nebo více lidí, dokonce ani ne jako chybu systému, takto prostě v posledním období pracuje systém části nezodpovědné policie, která si některá slova pana Paroubka a pana Bublana vysvětlila již minimálně od loňského CzechTeku tak, že použití nepřiměřené tvrdosti je něco, co je žádáno."

Policejní prezident Vladislav Husák měl být včera povýšen na generála. Na žádost premiéra bylo jeho jmenování do vyšší hodnosti odloženo. Prezident Husák oznámil také první trest, který padl v souvislosti s incidentem. Nadřízený policisty Čermáka bude mít o 10 % nižší jeden měsíční plat. Husák se včera večer (pondělí) sešel s vedením policejního prezidia a pražské policie, aby projednali další případné postihy. Krajním řešením podle Husáka bude odvolání z funkce. Výsledek jednání bude znám dnes, nejpozději zítra. Tresty by se mohly týkat policistů z obvodního ředitelství Praha 2 a z pražské policejní správy. Husák také nevyloučil, že se postih bude týkat i přímo obvodního policejního ředitele Jana Navrátila.

Prezident Husák brání policii slovy, že "nepřichází v úvahu selhání systémové, ale spíš je to podcenění přípravy a podcenění vlastní realizační fáze." Policejní prezidium dá podnět Inspekci ministerstva vnitra, aby prověřila účast dalších osmi až deseti policistů, kteří se demonstrace Národního odporu zúčastnili. Premiér Paroubek očekává do poloviny týdne stíhání dalších policistů a personální zásahy. A pak že nejsou politické tlaky...

Znovu jsem zhlédl dostupné video a Kateřina Jaques se na něm chová jako příkladná matka. Sama tvrdí, že klade občanskou angažovanost hned na druhé místo za děti a před kariéru. Její zájem se soustředí místo na děti, kterým je zatýkána matka, především na to, aby někdo zavolal televizi. Rychlost s jakou se objevily hned druhý den billboardy s její tváří a jménem navozuje pocit, že s incidentem bylo počítáno a byl připraven dopředu za účelem dalších politických bodů. Kdyby paní Jacques ukázala policistovi svůj průkaz z Úřadu vlády, věřím tomu, že by k žádnému zásahu vůči ní nedošlo.


11.5.2006
Včera policejní prezident Husák oznámil další osoby uvnitř policie, které ponesou následky za incident Tomáše Čermáka s Kateřinou Jacques. Ze svých funkcí byli odvoláni ředitel policie Prahy 2 Jan Navrátil a jeho náměstek Petr Vaněček. Oba budou přeřazeni na nižší funkce. Odvolání odůvodňuje ředitel pražské policejní správy Petr Želásko tím, že nedostatečně komunikovali při zásahu a nezajistili si dostatečný přehled. Dalším potrestaným policistou má být ředitel pražské policie Zdeněk Bezouška. U něj policejní prezident navrhuje snížení hodnosti na dobu jednoho roku. Zdeněk Bezouška velel na 1. máje celému zásahu na dvanácti místech v Praze. Policie také navrhla Inspekci ministra vnitra, aby prošetřila deset policistů, kteří zákroku přihlíželi. Návrhy na potrestání předložil v úterý policejnímu prezidentovi Husákovi ředitel pražské policejní správy Želásko.

Tomáš Čermák bude nakonec obviněn dokonce ze tří trestných činů. K již dříve zmíněnému zneužití pravomoci veřejného činitele a na základě lékařské zprávy ublížení na zdraví přibylo ještě třetí obvinění z omezování osobní svobody. Kateřina Jacques se včera vrátila po neschopnosti do práce. "Nechala jsem se uschopnit, i když mi je stále špatně," řekla šéfka vládní sekce pro lidská práva. Léčila si pohmožděná žebra, koleno a pohmožděniny na dalších částech těla. Jinými slovy řečeno se z Tomáše Čermáka stal obětní beránek, kterému bude přičten k tíži i ošklivý pohled a Paní Jacques si pomarodila osm dní, aby to stačilo na obvinění z ublížení na zdraví. Skoro se mi chce znovu opakovat, že kdyby paní Jacques uposlechla výzvy nic by se jí nestalo. A pokud by se s policistou neprala, mohla by být ušetřena i těch modřin.

| brudra







ABC Brouzdej ; blog @ brouzdej.cz | Přihlásit se Vytvořil Pavel Ptáček © 2003 - 2005 ( o webu ) | Hostováno u FORPSI | Doporučujeme: webmaster tools