Brouzdej.cz


Přečtěte si: všechno | články | krátce





Doporučujeme: vyhrajte reklamní USB flash disky podle vašeho vlastního návrhu.

Otázky pro Nezávislé (6)

3.5.2006 Nezávislí kandidují do parlamentu s volbním číslem 6. Na otázky odpovídala paní Jana Hamplová.

Nezávislí kandidují do parlamentu s volebním číslem 6. Toto hnutí vzniklo v roce 1995 sloučením politického uskupení Sdružení pražských nezávislých, politického hnutí Unie evropské spolupráce a sdružení Ostrožané sobě. Za hnutí kandidoval do Senátu i EP Vladimír Železný, který později založil svou vlastní stranu. Nezávislí (jejich stránky naleznete zde) v roce 2002 nekadidovali. Předsedou hnutí je pan František Zwyrtek. Ten se v těchto dnech podrobuje vážnému lékařskému zákroku, a tak na otázky odpovídala paní Jana Hamplová, která je lídrem v Olomouckém kraji.



Brudra: Ve vašem programu jsou dva body "Možnost menšiny v zastupitelstvu chránit zájmy obce (i kraje) u nezávislého soudu". Při současné nevraživosti politických stran by tak snadno mohlo dojít k zahlcení soudů žalobami opozice proti každému rozhodnutí koaliční většiny v zastupitelstvu. Jak byste tomuto stavu chtěli zabránit?
Jana Hamplová: Tomuto stavu zabrání prozaická věc – žaloby tohoto typu nejsou snadná ani levná záležitost. Než někdo bude investovat tisíce, rozmyslí si efekt. Nejde jen o soudní poplatky, eventuálně právníka, ale v případě prohry se platí i náklady druhé strany, a to už není legrace. Navíc je zde politický efekt – nesmyslné žaloby se jednou prohrají, a to by bylo pro danou skupinu velmi nepříjemné.


Brudra: Chtěli byste prosadit pro poslance a senátory pouze "dvě volební období a dost". Znamená to tedy, že by jedna osoba mohla být v politice celkem 16 let? Nemyslíte si, že by bylo škoda se takto zbavit kvalitních a pracovitých zastupitelů a že u těch méně kvalitních, myslících především na své vlastní blaho a požitky, by to mohlo vést k daleko větší snaze "urvat co se dá"?
Jana Hamplová: Vycházíme z toho, že po 8 letech ve funkci i skvělý člověk podlehne politickým návykům a mechanismům, které mu brání vstřebávat nové, a to ne proto, že by nechtěl, ale protože žije ve velmi uzavřené komunitě a velmi od reality okleštěném prostředí. Ti nejlepší, a přiznejme si, že jich nejsou desítky, jistě najdou uplatnění blízko politiky i dále. Mezi případnou funkcí poslance a senátora musí být vždy jedno volební období „mimo“. Tedy 16 let proč ne, ale se čtyřletou přestávkou po osmi letech. Slibujeme si od toho vyšší pokoru a snahu o kvalitní výkon funkce. Pokud jde o pojem „urvat, co se dá“, tento přístup funguje u řady politiků už dnes. Tedy není to otázka zákonné délky období, ale politické kultury.


Brudra: Podle vašeho volebního programu byste chtěli osáhnout vyrovnaného rozpočtu. Mohli byste prozradit jakým způsobem, když mandatorní výdaje tvoří většinu státních výdajů?
Jana Hamplová: To, že je situace dnes taková neznamená, že máme opustit snahu o vyrovnaný rozpočet. Nebude to jistě hned, ale přiblížit se tomuto pojmu alespoň částečně bychom považovali za úspěch. Nelze žít stále na dluh. Na druhé straně z vyrovnaného rozpočtu neděláme modlu, takto to nestojí. Ale snažit se o vyvážené hospodaření státu je povinnost, ne možnost.


Brudra: V ekologické části vašeho programu se lze dočíst: "ANO jaderné a zelené energii - Zdravý rozum, ne zelený diktát" a "Podpora nevládních
ekologických organizací". Nevidíte v tom tak trochu rozpor, když těmi nevládními ekologickými organizacemi jsou především Děti Země, Hnutí Duha či Jihočeské matky, které bojují za zrušení jaderné elektrárny Temelín?

Jana Hamplová: To, že politický subjekt vyjadřuje současně své názory, a zároveň deklaruje, že nebude bránit aktivistům částečně či zcela jiných názorů v jejich činnosti, a že jim tedy logicky hodlá též naslouchat a podporovat je, není nic špatného. Už klasik řekl, že „mám sice jiný názor, ale budu se bít za to, abyste vy mohl vyslovit ten svůj.“ Myslíme si, že přes názory na energie je nutné, aby někdo hlasitě upozorňoval i na negativa – je to takový zdvižený prst pro politiky, aby daný problém řešili. Ne třeba tak radikálně jako uvedené organizace, ale jde o to, aby si uvědomovali, že přes dočasnou nezbytnost je třeba jaderná energie problém. Naznačujeme tím, že se diskuzí na ožehavá témata nebráníme, a nebráníme ani jejich nositelům.


Brudra: Řekněte prosím, stručně, dvěma třemi větami, proč by vám měl volič dát svůj hlas.
Jana Hamplová: Jsme nositelé změn, po kterých dnes každý volá, ale pak se obává pro ně něco udělat. Hlasem pro nás volí změnu stylu politiky. Nemáme špatné politické návyky a manýry, a do sněmovny vysíláme především normální lidi z praxe.

Brudra: Děkuji za odpovědi.

| brudra







ABC Brouzdej ; blog @ brouzdej.cz | Přihlásit se Vytvořil Pavel Ptáček © 2003 - 2005 ( o webu ) | Hostováno u FORPSI | Doporučujeme: webmaster tools