Brouzdej.cz


Přečtěte si: všechno | články | krátce





Doporučujeme: vyhrajte reklamní USB flash disky podle vašeho vlastního návrhu.

Otázky pro Liberální reformní stranu (4)

3.5.2006 Liberální reformní strana kandiduje v letošních volbách jen v Jihomoravském kraji. Na otázky mi odpovídal předseda strany, pan Milan Hamerský.

Liberální reformní strana kandiduje v letošních volbách pouze v Jihomoravském kraji a má volební číslo 4. Strana byla zaregistrována v březnu 2002. Při krajských volbách na jižní Moravě spolupracovala se Stranou zelených, pro volby do EP pak vytvořila společnou kandidátku s US-DEU, ODA a Cestou změny.
Předsedou strany (její stránky naleznete zde) je Milan Hamerský, který mi odpovídal na otázky. V roce 2002 strana do parlamentu nekandidovala.



Brudra: Vaše strana prosazuje školné ve výši 5000 s tím, že tento krok otevře školy všem. Má tedy podle vás každý, kdo tuto částku zaplatí, možnost studovat bez ohledu na své schopnosti?
Milan Hamerský: ANO. Tato částka není sociální bariérou, ale:
1) přináší školám peníze na zvýšení kapacit a změnu struktury oborů podle zájmu studentů,
2) umožní školám získat peníze na stipendia,
3) změní vztah studenti vs VŠ z podřízeného na partnerský,
4) testuje vážnost zájemce o studium a tedy mnohatisícovou podporu z veřejných peněz. Liberálové si neosobují právo rozhodovat o druhých. Mnoho lidí, kteří měli ve škole problémy se později projevili, např. jako géniové.


Brudra: Ve svém programu píšete, že trh s byty zlevní bydlení o třetinu. Můžete prozradit, jak jste dospěli k tomuto údaji, když byty s regulovaným nájemným tvoří pouhých 17% bytového fondu a předseda sdružení majitelů chce po úplné deregulaci zlevnit o 5, maximálně o 10%?
Milan Hamerský: Opíráme se o funfovaný odhad, podle nás, největších odborníků na oblast bydlení - specialistů ze Sociologického ústavu (Martin Lux). Co chce předseda nějakého sdružení není podstatné, podstatné je, že dlouhodobě pokřivená situace v nájemním bydlení vyvolala úmělou výstavbu/nabídku velkého počtu nových bytů a domů. Vyrovnání regulovaného a tržního nájemného bude minimálně o 1/3 pod hranicí dnešních tržních cen -protože bytů je 1) dostatek i ve velkých městech Praha, Brno (samozřejmně s lokálními odlišnostmi), 2) bydlení je pružná potřeba (v bytě 2+1 může bydlet osamělý důchodce, stejně jako
5 studentů).


Brudra: Chcete prosadit referendum o zákazu kouření na veřejných místech. Proč Vaší straně zákaz vadí, když je vědecky prokázáno, že i pasivní kouření vede k rakovině?
Milan Hamerský: Asi to není zřejmé, ale nám vadí poškozování práv/zdraví všech včetně kuřáků. Je to však jejich rozhodnutí a liberálové nevyznávají nacistický ideál "čistého" světa a dokonalého člověka. Referendum je pro nás vhodný prostředek proto, že našim cílem je vyvolat veřejnou diskuzi o hranicích požitku a práv kuřáků proti právům nekuřáků. Zákon už je jen nástrojem definující tuto hranici např. v restaracích.


Brudra: Chcete omezit korupci pomocí majetkových přiznání, zrušením státního příspěvku stranám a zdaněním poslaneckého platu ve výši 100 tisíc společně se zrušením všech náhrad. Nenahrávala by tato situace naopak právě k vyšší míře korupce?
Milan Hamerský: Státní financování stran (např. ODS 180mil/ročně) je neliberální, poškozuje politickou soutěž, jeho výše je protiústavní. Korupci nedělají strany, ale lidé, ty je třeba zaplatit a kontrolovat. Strany ať jsou chudé (respektive mají co si legálně získají)!


Brudra: Řekněte prosím, stručně, dvěma třemi větami, proč by vám měl volič dát svůj hlas.
Milan Hamerský: Protože liberálové z LiRA jsou nastupující politická generace nespojená s problémy tranformace a nabízíme strandartní program třetí nejsilnější politické síly liberálů (vedle socialistů a konzervativců). V ČR je reprezentantem liberalismu "bez přívlastků" LiRA. Více na našem webu.

Brudra: Děkuji za odpovědi.

| brudra







ABC Brouzdej ; blog @ brouzdej.cz | Přihlásit se Vytvořil Pavel Ptáček © 2003 - 2005 ( o webu ) | Hostováno u FORPSI | Doporučujeme: webmaster tools