Brouzdej.cz


Přečtěte si: všechno | články | krátce





Doporučujeme: vyhrajte reklamní USB flash disky podle vašeho vlastního návrhu.

Otázky pro Balbínovu poetickou stranu (3)

3.5.2006 Další stranou, která kandiduje do parlamentu je Balbínova poetická strana. Na otázky mi za stranu odpovídal pan Petr Borka.

Balbínova poetická strana je dalším kadidátem v letošních volbách do poslanecké sněmovny. Její volební číslo je 3. Balbínova poetická strana (její stránku naleznete zde) byla zaregistrována v dubnu 2002. V tomtéž roce se strana zúčastnila voleb do parlamentu a později i v "Eurovolbách". Předsedou (geniálním guvernérem je Jiří Hrdina. Ve volbách v roce 2002 získala strana 9287 hlasů (0,19%). Na otázky mi za stranu odpovídal Petr Borka.




Brudra: Vaše strana se ostře vymezuje vůči KDU-ČSL. Můžete stručně říci, co vás vedlo k billboardové kampani proti této straně?
Petr Borka: Mohli bychom napadat komunisty, ale ti jsou přece naprosto čitelní a zorientovaný člověk od nich dává ruce pryč. Ale KDU-ČSL a zejména její současný předseda se tváří jako praví demokraté, ale při tom mají lví podíl na polistopadovém znechucení občanů z demokracie. Bohužel tento pseudodemokrat (pan Kalousek), kterému jde jen o dojení našeho státu a plnění stranické a své kapsy, a který mimochodem ještě nikdy na sebe nevzal žádnou zodpovědnost, dělá svou politickou prostitucí a pokrytectvím demokracii medvědí službu a nahání roztrpčené občany, kteří v demokracii ztratili víru, do náruče komunistů. Takový politik nemá dle našeho názoru v politice místo.


Brudra: Váš skoroprogram přímo oplývá množstvím oblastí, které by měl hradit stát. Vaším cílem je však ulevit občanům na daních, zavést podnikatelům tříleté daňové prázdniny. Kde chcete na své „výdobytky státu“ vzít finance?
Petr Borka: Náš skoroprogram ani zdaleka neoplývá množstvím oblastí, které by měl hradit stát. Máte-li na mysli úlevu na dani 2000 Kč měsíčně na jedno pracovní místo (max 10000 Kč) nebo 3 roky daňových prázdnin, tak jste vedle.
V prvním případě se jedná o snahu zaměstnávat lidi, a tudíž odlehčovat státní kapse na podporách v nezaměstnanosti. Jestliže 1 nezaměstnaný stojí státní kasu cca 15000 měsíčně, pak 2000 úleva na daních je výraznou úsporou.
Co se týče 3 roky daňových prázdnin je to to samé. Je potřeba občany rozhíbat a pomoci jim k tomu, aby se o sebe začali starat sami. Jedná se pouze o občany, kteří začínají poprvé podnikat a nedá se to aplikovat vícekrát za život. Vycházíme z toho, že lidé, kteří začínají podnikat potřebují peníze spíše na znovuinvestování a roztáčení obchodu či živnosti. A proto první 3 roky je stát nebude obtěžovat daňovou zátěží. Pro stát je to v každém případě úspora a ne výdaj navíc.


Brudra: Píšete, že chcete uvolnit nájmy do konce příštího roku a stanovit jejich maximální výši v dané oblasti. Nevznikne tak regulace nová? A myslíte si, že majitelé bytů budou byty pronajímat za ceny nižší, než by byla stanovena cena maximální?
Petr Borka: Nevznikne regulace nová. Budou pouze vymezeny maximální hranice tak, aby vlastníci nemovitostí nemohli prodělávat. Budou jistě i oblasti, kde to bude bez omezení (např.v Praze Malá Strana). Nejde o to, zda majitelé nasadí nejvyšší možné ceny, ale o to, že se uvolní trh s byty a přirozenou cestou (působením nabídky a poptávky) se ceny srovnají. Dokonce jsem přesvědčen, že v některých lokalitách se cena nikterak nepohne a v některých dokonce výše dnešního tržního nájmu poklesne.


Brudra: Chcete maximálně omezit kamionovou dopravu a přesunout vozidla na železnici. Máte představu, na kolik by tento projekt přišel státní pokladnu, popřípadě jaký by to mělo vliv na vývoj cen zboží?
Petr Borka: Není důležité, kolik to bude stát, nebo-li jak vysoká bude první investice. Daleko důležitější je, jaký vliv to bude mít na stav a bezpečnost silnic a silníčního provozu, na kvalitu životního prostředí aj. Na tom se nám investice velmi rychle vrátí. A to nemluvím o tom, že dráhy by potom nemusely spolknout tolik státních dotací.
Vliv na vývoj cen by to nemuselo mít až tak zásadní. Každopádně je třeba si vybrat priority vybrat. Hluk, plné a nepřehledné silnice, zácpy, smog atp. a nebo o něco dražší zboží a služby.


Brudra: Řekněte prosím, stručně, dvěma třemi větami, proč by vám měl volič dát svůj hlas.
Petr Borka: Protože, když s námi někdo souhlasí a chce nám dát svůj hlas, tak ať se za svůj názor nestydí, a naší volbou se za něj postaví, i když má třeba pocit, že se do Parlamentu nedostaneme. Na Olympiádu také nejezdí jenom jasní favorité, to by ten svět už opravdu za nic nestál.

Brudra: Děkuji za odpovědi.

| brudra







ABC Brouzdej ; blog @ brouzdej.cz | Přihlásit se Vytvořil Pavel Ptáček © 2003 - 2005 ( o webu ) | Hostováno u FORPSI | Doporučujeme: webmaster tools