Brouzdej.cz


Přečtěte si: všechno | články | krátce





Doporučujeme: vyhrajte reklamní USB flash disky podle vašeho vlastního návrhu.

Otázky pro Stranu zdravého rozumu (1)

2.5.2006 Strana zdravého rozumu kandiduje do poslanecké sněmovny. Položil jsem celostátnímu volebnímu lídrovi Petru Czaschovi několik otázek.

Strana zdravého rozumu kandiduje v letošních volbách do poslanecké sněmovny. Stranu založil na jaře 2002 hudební skladatel Petr Hannig. V roce 2002 získala tato strana ve volbách 10849 hlasů (0,22%). Celostátním volebním lídrem je Petr Czasch, který mi odpověděl na několik otázek týkající se programu této strany (její stránku naleznete zde).



Brudra: Ve svém programu uvádíte, že chcete změnit současný systém parlamentní demokracie. Můžete krátce vysvětlit, jak si to představujete?
Petr Czasch: Parlamentní tj zastupitelská demokracie prožívá svou krizi celosvětově, není to jen problém naší republiky. Současný politický systém v ČR má přesto s demokracií jen velmi málo společného. Je uzavřený, založený na kolektivní nezodpovědnosti, která slouží velmi dobře jen ke zneužívání moci a krytí hospodářských zločinů.

Hospodářský systém se řídí korupcí, protekcionismem a beztrestnou manipulací politiků s veřejnými rozpočty i majetkem státu. Díky neprůhlednosti je politicko - hospodářský systém zcela nekontrolovatelný. Restrikce vůči hospodářské kriminalitě jsou proto neúčinné nebo nemožné – ty největší korupční obchody jsou organizovány samotnými politiky a kryty zákony i úřady k tomu účelově vytvářenými.
Našim cílem tedy není jen změna samotné parlamentní demokracie, ale změna celého politicko-hospodářského systému. Ptáte-li se jen na ten systém politický, tak ten bude dle našeho návrhu otevřený, založený na přímé demokracii - tj přímé volbě i odvolatelnosti politika v průběhu volebního období a na jeho osobní i trestní zodpovědnosti za svou práci. Díky jednoduchému kontrolnímu systému - průhlednosti všeho, co se týká věcí veřejných - bude také jednoduché odhalit a vyměnit či potrestat nepoctivce. V systému přímé demokracie také ztrácí svůj význam horní komora Parlamentu - Senát. Jeho funkci převezmou sami občané.


Brudra: Uvádíte, že by strany měly finančně garantovat své předvolební sliby a
pokud je nesplní, pak zkrachují. Jak byste řešili situaci, kdy zemi postihne
přírodní katastrofa (např. povodně) a kdy řešení vzniklé situace může ovlivnit předvolební slib?

Petr Czasch: Není mi jasné, jak by mohly přírodní katastrofy ovlivnit plnění volebních slibů. Účinná a efektivní pomoc při živelných katastrofách je přece povinností každého vedení jakéhokoliv politického celku - obce, kraje i státu. Naopak, pomoc při těchto událostech by měla jít naprosto mimo politiku, tj neměla by být politiky ovlivňována. V případě živelných neštěstí je potřeba jednat rychle a rozhodně a řídit se rozumem a citem - ne volebními sliby.


Brudra: Slibujete vymýtit korupci a zprůhlednit veškeré veřejné záležitosti. Mělo by to dle vašeho programu vést i k nižší nezaměstnanosti a snížení státního dluhu. Jak podle vás zapůsobí například informace o výdajích na služební cesty poslanců na výši nezaměstnanosti?
Petr Czasch: Otázce příliš nerozumím, ale zkusím odpovědět. Jedním z našich cílů je zlikvidovat státní dluh. A nejjednodušší formou snižování dluhu jakékoliv firmy a tedy i státu je vždy šetření režijních nákladů. Podle nás je práce poslance práce jako každá jiná. Nechápeme, proč by měli mít poslanci nějaké výhody a výjimky. Co se týče cestování, tak poslancům budou propláceny služební cesty a cesty do práce jen veřejnou hromadnou přepravou. Bude-li chtít použít automobil, letadlo či vrtulník tak samozřejmě může - ale za "svoje". Velké úspory režií spojených s "provozem" Parlamentu ČR přinese i náš návrh elektronického parlamentu. Dle nás není třeba aby poslanci stále schůzovali ve sněmovně. Pomocí moderní komunikační techniky je možné provádět schůze sněmovny elektronicky - ze svých kanceláří v místech působení. Přinese to obrovské úspory nejen peněz daňovým poplatníkům, ale i času poslancům. Hodně to také napomůže ženám v politice. Mnoho žen nejde do politiky i z toho důvodu, že nesou velkou část zodpovědnosti za starost o děti. Proto je pro ženy nereálná představa o schůzování a pobytu kdesi v Praze přes celý týden (přiznám se, že i já bych s tím měl problém =) ). Kdežto bude-li se moci žena - matka po "elektronické schůzi parlamentu", vykonané ve své pracovně třeba doma, věnovat svým dětem, věřím, že žen do politiky přijde více. Dle mne tam moc chybí.


Brudra: Na svých stránkách píšete: "K zodpovědným funkcím, politickým i úřednickým, se pomocí našeho návrhu dostanou lidé, kteří to s nápravou stavu naší společnosti myslí vážně a upřímně." Všude na světě se na každou stranu se však nabalují lidé s prospěchářskými úmysly. Jak byste chtěli dosáhnout opaku?
Petr Czasch: Jsem zastáncem jednoduchých řešení, takže jednoduše. Zavedením našeho (jednoduchého) protikorupčního projektu Vnitrostátní offset a realizací III. pilíře změny politicko-hospodářského systému - Transparence a veřejná kontrola, přestane mít důvod dělat politiku podle mně tak 90% z těch dnešních parlamentních (i neparlamentních) politiků. Součástí III. pilíře budou např. také opatření :

Občan bude mít právo na kontrolu nakládání se svými daněmi ve všech oblastech, kde jeho peníze stát či komunál využívá. Žádný dokument nesmí být před žádným občanem utajen s výjimkou podléhající zvláštnímu režimu dle zákona o ochraně utajovaných skutečnosti. Bankovní (peněžní) účty veškerých veškerých veřejných institucí i veškerých příjemců veškerých plateb z veřejných rozpočtů (tzn nejen veřejných činitelů, ale i právních subjektů - realizátorů veřejných zakázek na služby, dodávky a stavby i jejich statutárních zástupců) budou transparentní a přístupné veřejné kontrole navždy - nejen po dobu výkonu mandátu nebo realizace veřejné zakázky.

Myslíte, že v případě takových pravidel otevřenosti by dnešní politiky ještě k politice vůbec něco táhlo?


Brudra: Řekněte prosím, stručně, dvěma třemi větami, proč by vám měl volič dát svůj hlas.
Petr Czasch: Třeba proto, že mezi námi nejsou žádní vyučení političtí kecalové, kteří pospávají v parlamentu, někteří už pěkných pár let! Naše kandidátky v celé republice jsou plné pracovitých lidí z praxe, kteří rozhodně mají co nabídnout. Například odvahu změnit kulturu politiky a udělat z ní poctivé řemeslo. Chceme přesvědčit voliče, že důvěra občana ve svého politika může znovu, po 60 letech beznaděje, existovat.

Brudra: Děkuji za odpovědi.

| brudra







ABC Brouzdej ; blog @ brouzdej.cz | Přihlásit se Vytvořil Pavel Ptáček © 2003 - 2005 ( o webu ) | Hostováno u FORPSI | Doporučujeme: webmaster tools