Brouzdej.cz


Přečtěte si: všechno | články | krátce





Doporučujeme: vyhrajte reklamní USB flash disky podle vašeho vlastního návrhu.

Grossova směnka - rok poté

26.1.2006 Za 14 dní uplyne rok od spálení směnky spojené s financováním Grossova bytu.

Gross3 Za 14 dní uplyne rok od spálení směnky spojené s financováním Grossova bytu.Tato aféra společně s podnikatelskými aktivitami jeho manželky Šárky byly důvodem pádu našeho nejmladšího premiéra Stanislava Grosse.

Oč vlastně tehdy šlo. Stanislav Gross si pořídil nový byt. Věc dnes už poměrně běžná pro ty, kteří jsou ochotni se na dlouhá léta zadlužit. Jenže běžné už určitě není mít přímo v bytě bazén. Když se novináři MF Dnes začali zajímat o zdroj financí, protože nebylo v silách tehdy premiéra Stanislava Grosse na něj legálně vydělat, začal se vrcholný představitel ČSSD topit. Nejdříve přišel s variantou, že mu na byt půjčil strýc Vik. Avšak tento důchodce je takřka nemajetný, což následně novináři zjistili. Následovala tedy varianta číslo dvě, že Vikovi půjčili v zahraničí žijící příbuzní, kteří mu peníze dovezli přes hranice v igelitce. Stanislav Gross dokonce potvrdil, že zná osoby, které peníze půjčili.

Jenže novináři jsou osoby šťouravé do všeho, a tak i tato varianta byla brzy odhalena jako lež. Na scénu náhle vstupuje do té doby neznámý podnikatel Rod, který údajně půjčil peníze panu Vikovi proti směnce. Následně byl tedy pan Rod vyzván, aby směnku předložil a nechal podrobit odbornému přezkumu, zda je pravá. Najednou se objevuje pan Simkanič, předseda pidistrany Česká pravice a směnku od Roda kupuje a vzápětí pálí. Smlouva mezi ním a Rodem ja také směšná. Za směnku Simkanič zaplatí tehdy, až Česká pravice uspěje ve volbách, rozuměj tedy nikdy.

Šedou postavou, která aktéry spojuje je bývalá vládní mluvčí Věra Dušková. Ta zorganizovala schůzku Gross - Rod a zařídila i kontakt Rod - Simkanič. Jakou roli v celé kauze hrála je však obestřeno tajemstvím, které rozhodně ona sama prolomit nechce. Stanislava Grosse začala kvůli této záležitosti vyšetřovat policie, ale vyšetřování bylo "překvapivě" rychle zastaveno a odloženo. Ve dnech nedávno minulých bylo vyšetřování na pokyn pražského městského žalobce znovu otevřeno, aby bylo zhruba po týdnu opět odloženo.

V celé záležitosti se však objevila postava nová, fotograf Pánek, který dokumentoval spálení směnky. Ten však nechce o ničem mluvit a zjevně má strach: "Oni si mě tam pozvali, ale víc říkat nebudu. Nechci mít problémy." A jak se k celé záležitosti staví její aktéři dnes? Podnikatel Rod na otázku, zda přišel na setkání se Simkaničem s fotografem Pánkem říká: "Já už si fakt na nic nepamatuju"..."Pro mě byly důležitější jiné věci. Já si fakt na nic vůbec nevzpomínám." A na další otázky ohledně setkání je to podobné: "Byl jsem u jakéhosi Simkaniče a po nějakém rozhovoru jsme tam něco podepsali"..."Určitě tam byl pan Pánek, ano."..."Já se domnívám, že jsme tam přišli už spolu s tím fotografem."..."Fakt si na to vůbec nevzpomínám. Já si nevzpomenu ani na to, co jsem dělal předevčírem."

Michal Simkanič, předseda České pravice je na tom podobně: "S Rodem jsem chtěl mluvit jen tak. Netušil jsem, že tu směnku koupím a pak spálím. Ma tom jsme se dohodli až v průběhu jednání"..."Měl jsem pocit, že stačí, že ve svědecké roli je tam fotograf. Byl to nějaký najatý fotograf Pánek."..."On tam přišel už s Rodem. Já jsem ho do té doby neznal...Přišli prostě spolu."..."...Fotograf je přece dobrý na to, aby nafotil nějaký dokument, aby vyfotil smlouvu..." Michal Simkanič ještě připustil, že "ten fotograf tam byl jako svědek, aby nafotil to spálení".

Věra Dušková prý dala telefon Simkaničovi na Roda naprosto standardně: "Na pana Roda tehdy chtělo telefon deset tisíc lidí. Vnímala jsem to standardně jako každého jiného cvoka, který chtěl kontakt na Roda. Tenkrát to byla těžká magorie. Mně tehdy každý volal kvůli každé hovadině."

Okolnosti spálení směnky, zda to byla či nebyla předem připravená akce, zda směnka byla či nebyla pravá nebo antidatována zřejmě zůstanou do doby, než se některý z aktéru odhodlá promluvit, utajeny.

| brudra







ABC Brouzdej ; blog @ brouzdej.cz | Přihlásit se Vytvořil Pavel Ptáček © 2003 - 2005 ( o webu ) | Hostováno u FORPSI | Doporučujeme: webmaster tools