Brouzdej.cz


Přečtěte si: všechno | články | krátce





Doporučujeme: vyhrajte reklamní USB flash disky podle vašeho vlastního návrhu.

Registrované partnerství?

16.12.2005 Sněmovna dnes na pátý pokus schválila zákon o registrovaném partnerství.

Homosexuálové Sněmovna dnes na pátý pokus schválila zákon o registrovaném partnerství dvou osob stejného pohlaví. Je to výhra?

Gayové a lesbičky již několik let bojují za legalizaci jejich vztahu a "zvýšení úrovně" jejich společného soužití. Zákon o registrovaném partnerství, který dnes prošel sněmovnou hlasy ČSSD, KSČM a US-DEU se rovná dvoutřetinovému manželství. Tímto zákonem mohou dvě osoby stejného pohlaví uzavřít svazek (registrované partnerství) přímo na úřadě bez obvyklého svatebního obřadu. Partneři budou mít stejná práva jako normální manželé s výjimkou adopce dětí. Tyto páry však mohou vychovávat své biologické děti. Mezi práva registrovaných partnerů patří odmítnutí svědectví u soudu a právo získat u lékaře informace o zdravotním stavu svého partnera. Zákon však také zařazuje partnera v případě úmrtí druhého z páru do prvního okruhu dědiců, to je mezi nejbližší příbuzné. Mám však pocit, že se gay a lesbická komunita nebudou chtít u tohoto kroku zastavit a budou požadovat homosexuální svatby, případně i adopci dětí. To by však už bylo proti zdravému rozumu, protože stát by měl podporovat smíšené páry a institut manželství by měl být vyhrazen jen skutečným rodinám.

Premiér Paroubek jasně poslancům ČSSD nařídil jak mají hlasovat: kdo nebude hlasovat pro, ať nehlasuje vůbec. "Takové doporučení jsme dostali," řekl poslanec Miloslav Kala a šéf poslanců ČSSD Michal Kraus to potvrdil. Jiří Paroubek hledá politické body kde se dá: "Musíme ukázat, že jsme svobodomyslná strana," řekl kolegům na víkendovém uzavřeném jednání širšího vedení sociální demokracie. Zákon ještě může narazit v Senátu a u prezidenta republiky. ten se k problematice registrovaného partnerství vyjádřil už v únoru letošního roku: "Manželství považuji za tradiční instituci jednoho typu, jsem pro to, ať si udělají jakékoliv uspořádání ostatních vztahů. Ale plést to s rodinou a manželstvím - jsem zásadně a fatálně proti."

Pro zákon nakonec disciplinovaně hlasovali (vždy kromě jednoho hlasu) poslanci za US-DEU a ČSSD. KSČM byla pro s několika málo výjimkami, proti tomuto zákonu se postavili většinově poslanci ODS a všichni lidovci. Jedinými výjimkami byli u US-DEU Zdeněk Kořistka a u ČSSD Petr Ibl. Poslanci ČSSD tak poslechli svého budoucího vůdce téměř bezvýhradně (jako koneckonců vždy). Docela by mne zajímalo, jak se bude s tímto zákonem a hlavně svým hlasováním srovnávat poslanec US-DEU Svatopluk Karásek. Od něj bych očekával, že jako farář bude proti... (jmenný výsledek hlasování zde)

Můj názor je ten, že by gayové a lesbičky mohli mít něco, co by usnadnilo jejich soužití a dalo jim jakýsi řád. Neupíral bych jim ani právo na zdravotní informace ani právo nevypovídat u soudu. Co se mi však hluboce příčí je zařazení mezi nejbližší příbuzné v rámci dědického řízení a možnost vychovávat děti. Já netvrdím, že tato 4% minorita jsou a priori špatní lidé. Naopak jsem přesvědčen, že je v ní spousta lidí lepších než mezi heterosexuály. Přesto je jejich orientace odchylkou od normálního stavu. Přesně to za mě vyjádřil poslanec Tlustý dnes v parlamentu: "...nechci se dožít okamžiku, ve kterém dva pánové budou mladému chlapci vysvětlovat, který z nich je maminka." Zkrátka tento zákon staví na roveň klasickému manželství vztah, který nikdy nemůže vytvořit normální rodinu. Já vím, že lidé za svou homosexualitu nemohou, už se tak narodili, ale netvařme se, že je to naprosto přirozené a normální. Stavěli bychom tak manželství do pozice překonaného vztahu a ohrožovali institut rodiny.

| brudra







ABC Brouzdej ; blog @ brouzdej.cz | Přihlásit se Vytvořil Pavel Ptáček © 2003 - 2005 ( o webu ) | Hostováno u FORPSI | Doporučujeme: webmaster tools