Brouzdej.cz


Přečtěte si: všechno | články | krátce





Doporučujeme: vyhrajte reklamní USB flash disky podle vašeho vlastního návrhu.

Jednotka arogance? 1 Rath

8.12.2005 Úřad zabývající se normami, by klidně mohl zavést novou měrnou jednotku.

Rath6 Úřad zabývající se normami, by klidně mohl zavést novou měrnou jednotku, jednotku arogance. Tato jednotka by se mohla jmenovat podle "mistra arogance" posledních dní a její základ by byl počet urážek, napadení a trestních oznámení, které dokáže vyprodukovat za den ministr zdravotnictví.

Vždy si říkám, že už konečně nebudu muset psát o Davidu Rathovi. Přiznám se, že je to už skutečně únavné nejen pro čtenáře, ale i pro mne. Pokaždé se ale objeví něco v konání ministra Ratha, nad čím zůstává zdravý rozum stát. Včera vyplodil zase dvě aférky. Jedna z nich se týká oborového časopisu lékařské komory Tempus Medicorum. Viceprezidentka ČLK Helena Fousková, která v současnosti komoru řídí prohlásila, že ČLK pod Rathovým vedením uzavřela pro komoru nevýhodnou smlouvu o oborovém časopisu. ČLK dotovala provoz tohoto časopisu, ale zisk zůstával firmám vydavatelky Evy Klimovičové, když jen na inzerci byl ceník stanoven na statisíce korun. Eva Klimovičová byla natočena skrytou kamerou, jak žádá po farmaceutické firmě milionový úplatek za schůzku s tehdejším prezidentem ČLK Rathem (více v dřívějších článcích o Rathovi, VZP a Klimovičové).

Helena Fousková dříve řekla, že má k dispozici dokumenty, které by nekalé jednání bývalého šéfa ČLK Ratha dokazovaly. S názorem Fouskové však nesouhlasí představenstvo komory, které se od slov viceprezidentky distancovalo. Představenstvo je však převážně složeno z Rathových lidí. "Představenstvo složené převážně z Rathových blízkých spolupracovníků si odhlasovalo, že nechce být detailně seznamováno s obsahem smluv uzavíraných za ČLK exprezidentem," sdělila viceprezidentka ČLK Fousková. Představenstvu podle ní stačilo vždy Rathovo vyjádření a posouzení právního oddělení ČLK. Dodala, že nyní kontroluje i "další velmi podivné smlouvy".

Ministr Rath včera použil oblíbenou taktiku, že nejlepší obrana je útok. Prohlásil, že zvažuje soudní žalobu na viceprezidentku Fouskovou. Podle ministra Ratha byla Helena Fousková ve vedení komory dříve než on, v minulosti prý navíc proti smlouvě nic nenamítala. "Jako členka představenstva ČLK hlasovala v roce 1998 pro uzavření smlouvy na vydávání časopisu ČLK a osobně se účastnila i výběrového řízení na vydavatele," uvedl ve svém prohlášení ministr Rath. "Všechny smlouvy na ČLK procházely právním oddělením, daňovým poradcem ČLK, představenstvem ČLK, kde byly vždy k dispozici, a následně je kontrolovala revizní komise komory," prohlásil ministr. Smlouvy a účetnictví Klimovičové údajně kontroluje každoročně auditor. Ministr také tvrdí, že kancelář komory je pod vedením Fouskové v troskách: "Zaměstnanci komory s ní nechtějí spolupracovat a masově opouštějí ČLK."

Opět se projevila ministrova paranoia, když obvinil viceprezidentku ČLK, že zneužívá svého postavení viceprezidentky komory "k šíření pomluv a lží". Podle ministra tak nejspíše činí na objednávku ODS. Helena Fousková měla také údajně zorganizovat setkání některých představitelů ČLK severomoravského regionu s představitelem ODS. Jedním z témat měla být diskuse o výběru nového prezidenta komory, píše Rath ve svém prohlášení.

Nebyl by to však David Rath, aby si vystačil s jednou aférou za den. Minulý týden měl na požádání Senátu přijít do horní komory objasnit senátorům důvody uvalení nucené správy na VZP. Ministr odmítl přijít, což se ještě v naší historii nestalo. Senátoři se cítili právem dotčeni. NIkdo z nich ministra Ratha z ničeho neobviňoval, pouze od něj chtěli slyšet, co ho vedlo k tak závažnému kroku. Po tomto faux pas se mezi senátory začalo mluvit o ministrově pohrdání Senátem. Senátoři tedy požádali ministra, aby jim poskytl informace písemně do včerejška. Informace si Senát vyžádal na základě zákona o jednacím řádu, podle něhož má právo od ministrů žádat informace a vysvětlení. Zákon dává ministrům na odpověď třicetidenní lhůtu. Senátoři chtěli informace v šestidenní lhůtě s odůvodněním, že Rath uvalil nucenou správu na VZP ve stejném termínu po nástupu do funkce

A znovu se ministr Rath projevil arogantně, kdy už vysloveně otevřeně pohrdá nejen volenými zástupci, ale i voliči, které tito senátoři zastupují. Ministr Rath odmítl vyhovět žádosti senátorů, aby jim do včerjška předal vysvětlení důvodů k uvalení nucené správy na VZP. Tvrdí, že Senát nemá právo úkolovat ministry, ačkoli to horní komoře umožňuje zákon o jejím jednacím řádu. Svůj postoj ministr Rath odůvodnil tím, že Senát je ovládán občanskými demokraty. Senát se podle něj snaží zasahovat do věcí, do kterých mu vůbec nic není. "K uvedenému usnesení Senátu konstatuji, že překračuje ústavní a zákonný rámec pravomoci této komory parlamentu vymezený platnými právními předpisy," uvedl ministr Rath v dopise senátorům. Zároveň jim doporučil, aby sledovali jednání ve sněmovně. Senátoři si chtějí oficiálně na ministra Ratha stěžovat premiéru Paroubkovi.

Dnes ministr Rath navštívil Senát v rámci projednávání zákona o návykových látkách. Senátoři chtěli rovnou využít situace a přeptat se ho na okolnosti uvalení nucené správy na VZP, ale ministr Rath se s nimi na toto téma odmítl bavit s tím, že je připraven o této záležitosti s nimi diskutovat až bude mít čas: "I když to samozřejmě není povinností člena vlády se zodpovídat z exekutivních rozhodnutí Senátu, jsem připraven s vámi o té věci diskutovat, ovšem v čase, který bude dojednán tak, aby mi to časový program umožnil," řekl ministr Rath. Ministr Rath se nechtěl projednávání své reakce na usnesení Senátu vůbec účastnit. Za nepatrného potlesku odcházel z jednacího sálu, ale na výzvu předsedajícího schůze Jiřího Lišky se ale nakrátko vrátil k řečnickému pultu.

Z pana ministra mám pocit, že ať se stane cokoli kdekoli na světě, má jednoduché vysvětlení, že za tím stojí ODS. David Rath je pln zášti vůči ODS, že mu to snad až zatemňuje zdravý úsudek. Pravděpodobně kvůli této nenávisti je tak oblíben premiérem, který se tak nemusí věnovat ODS - vše za něj možná i nevědomky zařídí ministr Rath, který neustále opoziční stranu zaměstnává a odvádí ji od daleko užitěčnějších témat. I to je taktika. Ještě štěstí, že pan Rath nebyl ministrem v době, kdy přišla ničivá vlna tsunami. Určitě by za to mohla ODS. Bohužel, přesně stejnou přírodní katastrofou jako tsunami je ministr Rath.

| brudra







ABC Brouzdej ; blog @ brouzdej.cz | Přihlásit se Vytvořil Pavel Ptáček © 2003 - 2005 ( o webu ) | Hostováno u FORPSI | Doporučujeme: webmaster tools