Brouzdej.cz


Přečtěte si: všechno | články | krátce





Doporučujeme: vyhrajte reklamní USB flash disky podle vašeho vlastního návrhu.

30. skandál - Rathova poradkyně

27.11.2005 (akt. 28.11.) Objevil se třicátý skandál, tentokrát v souvislosti s ministrem Rathem, tehdy ještě prezidentem ČLK.

Rath6 Završila se třicítka skandálů za poslední dva roky spjatých s vládou ČSSD. Skoro jako tvořené pro majora Zemana. I když, pravda, ten poslední se ČSSD prakticky netýká. Zato se týká osoby ministra Ratha. V době, kdy byl ještě prezidentem ČLK. Současná ministrova poradkyně Eva Klimovičová řídila oborový časopis Tempus Medicorum. Podle ČTK se firmy Klimovičové starají o inzerci a distribuci komorového časopisu Tempus Medicorum. Časopis je živ z inzerce farmaceutických společností. Příjmy z inzerátů prý putují do firem Klimovičové.

Na zveřejněné nahrávce skrytou kamerou Klimovičová nejmenované farmaceutické firmě za peníze nabízela, že jejich lék dostane do úhradové vyhlášky, která zaručuje, že lék budou zdravotní pojišťovny proplácet, a tím se zvýší jeho odbyt. Řekla si o tři miliony s tím, že rovněž zařídí schůzku s prezidentem ČLK. Přímo na záznamu skrytou kamerou prozradila, že farmaceutických firem je hodně a pokud nedají alespoň 2,5 až 3 miliony, David Rath se s nimi nesetká.

Nejdříve Klimovičová tvrdila, že si na žádný takový rozhovor nevzpomíná. Pak se začala vykrucovat, že tak hovořila schválně, aby mohla zjistit, zda jí dotyčná firma chce uplácet. Trestní oznámení na Policii ale nepodala. Několik hodin po uveřejnění záznamu v ČT však oznámila svou rezignaci.

Helena Fousková, která po odchodu doktora Ratha řídí ČLK je zděšená: "Slovo amorální je na takové jednání málo. Někteří sponzoři s námi spolupracují pod podmínkou, že máme čistý štít. Takhle si to mohou rozmyslet," rozhořčila se. Sama přiznává, že o existenci nahrávky věděla, ale myslela si, že jde jen o fámu.

Sám Rath prohlásil, že nevěří, že by se Klimovičová popisovaného jednání dopustila. "Pokud se to ale potvrdí, budu muset vyvodit důsledky," řekl Rath. Eva Klimovičová mu rozhodování ulehčila: "Nechci poškodit Davida Ratha," zdůvodnila své rozhodnutí rezignovat.


V pondělí poskytl ministr Rath prostřednictvím ministerstva k celé kauze své vyjádření: "Ministr prohlašuje, že mu v reportáži uvedené skutečnosti nebyly až doposud známy. Doktorka Klimovičová jednala se zástupci farmaceutických společností za svoji soukromou firmu, která měla s ČLK obchodní smlouvu na vydávání časopisu ČLK. Pokud by byla pravda, že doktorka Klimovičová operovala při svých obchodních jednáních jménem prezidenta ČLK, pak tak činila bez souhlasu a bez vědomí doktora Ratha, což on považuje za zneužití jeho jména ve prospěch soukromé firmy. Doktor Rath se ze své pozice prezidenta ČLK setkával s řadou členů vrcholného managementu farmaceutických společností. Vždy tak činil po jejich řádné žádosti o schůzku prostřednictvím sekretariátu ČLK."

Ministr rovněž považuje za skandální, že by se někteří zástupci nadnárodních farmaceutických společností snažili vázat nákup reklamní plochy v časopise ČLK na nějaké služby členů komory, které by byly v rozporu s jejich profesní etikou, jinými slovy, že by podpláceli za účelem protekce. Podobná jednání vedou podle ministra ratha všichni ostatní členové kategorizační komise a vrcholní představitelé všech lékařských společností. "Při těchto schůzkách se vyjasňují odborné problémy a problematika dostupnosti léčiv pro občany České republiky. Jde o naprosto standardní postup práce členů této komise," doplnilo ministerstvo ministrovo stanovisko.

Eva Klimovičová považuje celou záležitost za zmanipulovanou. "Je samozřejmé, že učiním kroky k objasnění celé záležitost. Mimo jiné budu informovat vedení Mezinárodní asociace farmaceutických společnosti. Mám vážné podezření, že za celou záležitostí stojí mimo jiných také lidé pracující pro farmaceutickou společnost," uvedla bývalá poradkyně ve svém abdikační dopise. Napsala také, že žádala ČT a Týden o kompromitující nahrávku, ale nedostala ji.

Jak se dalo očekávat, pan ministr o ničem neví, je šokován a překvapen. Je spodivem, že nebyl překvapen, když k němu proudili zástupci farmaceutických firem, jejichž výrobky byly následně propagovány ve stavovském časopise. Že by si to neuměl dát dohromady? Anebo je další varianta, že o všem věděl a byl na tom nějakým způsobem zainteresován?

Podezření je zaseto. Ze záznamu skryté kamery vyplývá, že ministr Rath, tehdy ještě ve funkci prezidenta ČLK o této praxi pravděpodobně věděl a s touto praxí souhlasil. Zároveň zřejmě bude muset prokázat, že jeho příjmy nepocházejí z této podivné praxe.

| brudra







ABC Brouzdej ; blog @ brouzdej.cz | Přihlásit se Vytvořil Pavel Ptáček © 2003 - 2005 ( o webu ) | Hostováno u FORPSI | Doporučujeme: webmaster tools