Brouzdej.cz


Přečtěte si: všechno | články | krátce





Doporučujeme: vyhrajte reklamní USB flash disky podle vašeho vlastního návrhu.

Vrací se Havel do politiky?

16.11.2005 Exprezident Havel překypuje v poslední době politickou aktivitou.

Havel2 Exprezident Havel překypuje v poslední době politickou aktivitou. Nejprve se sešel s premiérem Paroubkem na obědě, kde spolu diskutovali. Havel označil setkání za příjemné a že by se mu s Paroubkem dobře vládlo. Avšak ze zkušenosti již víme, jak to vždy dopadlo se stranou, kterou Václav Havel podpořil...

V pondělí diskutoval se studenty právnické fakulty, kde obhajoval absenci zákazu komunistů tím, že "společnost si to nepřála." Vzápětí napsal dopis ruskému prezidentu Putinovi, v kterém odsuzuje nedodržování lidských práv. Jeho poslední aktivita je ale značně pochybná a skoro bych řekl až překvapivá.

Václav Havel se vždy snažil vystupovat jako demokrat a vězeň svědomí. Jako šok tedy působí zpráva, že dvacet bývalých disidentů, včetně exprezidenta Havla, požaduje omezení přístupu ke svazkům komunistické Státní bezpečnosti. Pod touto žádostí jsou kromě Havla podepsáni například Jiří Dienstbier, Jiřina Šiklová či historik Jan Křen. Svou žádost adresovali premiéru Paroubkovi, ministru vnitra Bublanovi a Úřadu pro ochranu osobních údajů. Nelíbí se jim, že se kdokoliv může bez omezení dostat k citlivým údajům o lidech, jež StB sledovala.

Bývalí disidenti požadují, aby citlivé informace o sledovaných osobách byly zpřístupněny pouze s jejich souhlasem. Některé informace by tak nebylo možné zveřejnit.

"V okolních zemích vznikly instituce, které tyto dokumenty zpracovávají, zpřístupňují. Iniciativa omezující přístup ke svazkům STB je jedoznačně krok zpět," komentoval žádost historik Radek Schovánek.

K žádosti se vyjádřil náměstek ministra vnitra Vladimír Zeman: "Omezení přístupu ke svazkům StB pro určité osoby není z hlediska demokratického přístupu k otevření archivů prakticky možné." Jediné přijatelné řešení vyhovující žádosti disidentů je ke svazkům, jež se týkají soukromí sledovaných osob, připojit jejich vlastní vyjádření o tom, jak popisovaná událost probíhala, dodal komentář náměstek Zeman.

Kdo by si to pomyslel, že zrovna Václav Havel bude proti zpřístupnění svazků STB... Naskýtá se tak jeden důvod, který by mohl být důležitým. Nebojí se snad bývalí disidenti, že na ně vyplave něco, o čem by před veřejností nejraději pomlčeli?

Pokud exprezident Havel plánuje návrat do politiky, tak za svou osobu říkám: Pane Havle, raději pište knihy, hry, dramata, ale, proboha, už se do politiky nevracejte. Vždy to skončí jen malérem.

| brudra







ABC Brouzdej ; blog @ brouzdej.cz | Přihlásit se Vytvořil Pavel Ptáček © 2003 - 2005 ( o webu ) | Hostováno u FORPSI | Doporučujeme: webmaster tools